Μέσα στη βδομάδα ανοίγει, επιτέλους, το TAXISNET για τις φορολογικές δηλώσεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/04/2016 / ΩΡΑ: 11:45 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΝΕΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Εκκρεμούν ακόμα οι τροπολογίες για την παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τις 30/6/2016 και για τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου που θα προκύψει σε 6 – 8 μηνιαίες δόσεις.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Την περασμένη Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4374/2014, ο οποίος περιλαμβάνει τις δύο ρυθμίσεις, που εκκρεμούσαν προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση της εφαρμογής.

Συγκεκριμένα, από την 1/4/2016 τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σαν τους έγγαμους, και ότι οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι φορολογούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.), οι οποίοι απέκτησαν το 2015 πολύ χαμηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν δύο ακόμη νομοθετικές εκκρεμότητες: ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των φόρων που θα αναγράφουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδος θα κατατεθούν στη Βουλή σχετικές τροπολογίες που θα προβλέπουν:

α) την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 2 μήνες, έως τις 30/6/2016

β) την εναλλακτική δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων που θα αναγράφονται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έως τις 31/12/2016, δηλαδή, σε 6, 7 ή 8 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον μήνα υποβολής της δήλωσης.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSNET για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, μπορεί να γίνει άμεσα πλέον από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς οι διατάξεις που ήδη έχουν ψηφιστεί επαρκούν για να επιτραπεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, για όσο χρονικό διάστημα δεν θα έχει ψηφιστεί η διάταξη η οποία προβλέπει την εναλλακτική δυνατότητα αποπληρωμής των χρεωστικών υπολοίπων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έως και σε 8 μηνιαίες δόσεις, το σύστημα ΤΑΧΙSNET μπορεί να δέχεται υποβολές δηλώσεων χωρίς να εξάγει οριστικά αποτελέσματα εκκαθάρισης με αριθμό δόσεων. Δηλαδή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται, χωρίς να είναι δυνατή η ηλεκτρονική έκδοση του τελικού εκκαθαριστικού σημειώματος.

Αποτέλεσμα εκκαθάρισης θα μπορεί να βλέπει ο φορολογούμενος, όμως δεν θα είναι ενεργοποιημένη η διαδικασία έκδοσης «Ταυτότητας Οφειλής» για την αποπληρωμή τυχόν χρεωστικού υπολοίπου φόρων. Συνεπώς, με βάση τα όσα υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός, απομένει πλέον, η τυπική απόφαση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να ανοίξει η εφαρμογή και να αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων.

www.dikaiologitika.gr