arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Οι μειώσεις στις συντάξεις με παραδείγματα
CHA000005

Οι περικοπές στις συντάξεις, μέσα από το νέο Ασφαλιστικό, μπορούν να προκύψουν από διαφορετικές αιτίες. Μπορεί να είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά μπορεί να προκύψουν για τις επικουρικές συντάξεις, εάν οι συντάξιμες αποδοχές είναι μεγαλύτερες από 1.300 ευρώ το μήνα.

Επίσης, μειώσεις περιμένουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους, λόγω της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, που όπως είναι γνωστό χορηγείται σε δικαιούχους που δεν παίρνουν σύνταξη πάνω από 850 ευρώ το μήνα. Ξεχωριστές περικοπές φέρνει το πλαφόν στις κύριες συντάξεις στα 2.000 ευρώ, ενώ μεγάλοι χαμένοι πρέπει να θεωρούνται όσοι δικαιούνται εφάπαξ από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, καθώς θα το λάβουν μειωμένο κατά 20%, μεσοσταθμικά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για όσους λαμβάνουν μέρισμα, που επίσης θα υποστούν σημαντικές περικοπές (32% και άνω). Ο κίνδυνος των μειώσεων όμως, θα είναι στο εξής μόνιμος, αφού θεσπίζεται μηχανισμός ελέγχου τόσο για κύρια, όσο και για επικουρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα διαπιστώνονται ελλείμματα, μέσα από αναλογιστικές μελέτες, τότε θα ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στο εισόδημα εκατομμυρίων συνταξιούχων. Ας δούμε όμως και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα μειώσεων που δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στην προηγούμενη με τη νέα, τη σημερινή κατάσταση, όπως διαμορφώνεται από την περασμένη Παρασκευή, 13 Μαΐου, ημερομηνία όπου τέθηκε και τυπικά σε ισχύ ο νέος Ασφαλιστικός νόμος (ν. 4387 / 2016).

Παραδείγματα:

* Έστω ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 15 έτη απασχόλησης και 700 ευρώ μισθό στη διάρκεια του εργασιακού βίου . Εάν έβγαινε στη σύνταξη με το παλαιό καθεστώς θα έπαιρνε 487 ευρώ. Με το νέο Ασφαλιστικό θα πάρει 426,5 ευρώ. Αντίστοιχα με 35 έτη ασφάλισης θα έπαιρνε 575,3 ευρώ, ενώ με το νέο Ασφαλιστικό θα λάβει 632 ευρώ. *Ασφαλισμένος με 15 έτη απασχόλησης και 1.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές, με το παλαιό καθεστώς θα έπαιρνε σύνταξη 487 ευρώ. Μετά την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση η σύνταξη θα υποχωρήσει στα 461 ευρώ. *Ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και 2.000 ευρώ αποδοχές το μήνα, με το παλιό σύστημα Ασφάλισης θα λάμβανε σύνταξη 1.463 ευρώ. Με το νέο Ασφαλιστικό δεν θα λάβει πάνω από 1090 ευρώ, δηλαδή 373 ευρώ λιγότερα.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα