arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ενεργοποιούνται τα «λουκέτα» σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις
CHA000010

Αφού χάθηκε ήδη ο Ιούνιος χωρίς ουσιαστικά να έχουν γίνει έλεγχοι και ενώ τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων έχουν ουσιαστικά καταργηθεί με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή κυρίως στις τουριστικές περιοχές να βασιλεύει, ο κ. Πιτσιλής αποφάσισε να δώσει εντολές για εντατικοποίηση των προληπτικών φορολογικών ελέγχων και να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για όσους δεν κόβουν αποδείξεις – Στο στόχαστρο τα νησιά που οργιάζει η παραβατικότητα.

Με εντατικοποίηση των επιτόπιων προληπτικών φορολογικών ελέγχων και ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπουν “λουκέτα” για μερικές ημέρες στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν εκδόσει αποδείξεις προσπαθεί να απαντήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο όργιο φοροδιαφυγής που παρατηρείται αυτές τις μέρες σε όλες σχεδόν τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μετά από ευρεία σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή με εκπροσώπους παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων για το πώς θα αντιμετωπιστεί καίρια η φοροδιαφυγή, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτο» σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπήν. Όπως διευκρίνισε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους, κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες- όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις- αλλά θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδουν τα προβλεπόμενα παραστατικά. Εάν οι ίδιοι πιάνονται στα πράσα- κατά το κοινώς λεγόμενο- για δεύτερη φορά, τότε θα διατάσσεται το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Με δεδομένο ότι τα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις έχουν ελαχιστοποιηθεί και δεν αποτελούν, πλέον, φόβητρο αλλά μάλλον κίνητρο φοροδιαφυγής, η ΓΓΔΕ πέρα από την ενεργοποίηση των διατάξεων για τα «λουκέτα», σχεδιάζει να καταρτίσει μια «μαύρη» λίστα, στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις ημερήσιου τζίρου ανάμεσα στις ημέρες διενέργειας προληπτικών ελέγχων και στις ημέρες μη πραγματοποίησης τέτοιων ελέγχων. Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες τις ημέρες των ελέγχων παρουσιάζουν εισπράξεις πολύ μεγαλύτερες από τις εισπράξεις που εμφανίζουν τις υπόλοιπες ημέρες, θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα και θα παραπέμπονται για τακτικό έλεγχο. Τα κριτήρια, τα όρια αποκλίσεων και οι ελεγκτικές διαδικασίες θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο, στην οποία θα ληφθούν υπόψιν και οι πρακτικές που ακολουθούν ελεγκτικές μονάδες άλλων χωρών.

Πάντως, ενώ ήδη χαθεί ο Ιούνιος, η ΓΓΔΕ τώρα ετοιμάζεται να δώσει οδηγίες για την εντατικότερη διενέργεια επιτόπιων προληπτικών ελέγχων. Στόχος είναι να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ από τα μεγάλα αστικά κέντρα υπερκάλυπταν ως το Μάιο τις απώλειες από τους τουριστικούς προορισμούς.

Στη σύσκεψη του κ. Πιτσιλή με τους εκπροσώπους των παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις που συνέκλιναν στο ότι μόνο μέσω της πλήρους επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να υψωθεί ανάχωμα στη φοροδιαφυγή, χωρίς να απαντηθεί, πάντως, το γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η νομοθέτηση για τη χρήση πλαστικού χρήματος, που εκκρεμεί από το Φθινόπωρο. Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος παρατήρησε, μάλιστα, ότι είναι μύθος πως αποτελεί εμπόδιο το ύψος των προμηθειών, καθώς αυτές διαμορφώνονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κοινή ήταν, επίσης, η διαπίστωση- τουλάχιστον μεταξύ των φορέων- ότι όσο ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τόσο ενισχύεται το κίνητρο της φοροδιαφυγής, κάτι που επεσήμανε και στον Α. Τσίπρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα της χθεσινής πανηγυρικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Σημειώνεται ότι με την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, πλέον η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία είναι στο υψηλότερο σκαλί της Ευρωζώνης.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα