arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Τι αλλάζει στην αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης
oaee

Αυξάνεται το κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών, αφού στο εξής, εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα υπολογίζεται ως μέρος των ήδη αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν οι συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων.

Με δεδομένο ότι πλέον οι εισφορές προκύπτουν από το 20% των αποδοχών, αυτό σημαίνει ότι αναλογικά υψηλότερο θα είναι και το ποσό που θα καταβάλλεται για αναγνώριση πλασματικών ετών. Σε κάθε περίπτωση η καινούργια διαδικασία έχει ως αφετηρία την 13η Μαΐου και μετά, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016).

Στο εξής οι ασφαλισμένοι είναι πιθανό να επιλέγουν να αναγνωρίσουν μόνο τα έτη ασφάλισης που χρειάζονται για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όχι χρόνο ασφάλισης που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξής τους.

Σε κάθε περίπτωση διατηρείται το όριο που προϋπήρχε και ήθελε η αναγνώριση να γίνεται σε έως 7 έτη για το Δημόσιο. Διατηρούνται επίσης οι χρόνοι αναγνώρισης που είναι οι οι 300 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας, 300 ημέρες επιδοτούμενης ασθένειας, οι 119 ημέρες πριν και μετά τον τοκετό, οι 6 μήνες της ειδικής άδειας μητρότητας για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ αλλά και οι χρόνοι των παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 2000. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι για τυχόν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πριν από την 13η Μαΐου 2016, θα ακολουθηθεί το προηγούμενο καθεστώς αναγνώρισης.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα