arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, από τον ΟΑΕΕ, για τις συντάξεις όσων έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ
oaee 1

Χωρίς σύνταξη μένουν ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και δεν μπορούν να αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, ώστε να τους χορηγηθεί σύνταξη με παρακράτηση των οφειλών σε δόσεις από την σύνταξη.

Το θέμα αυτό απασχόλησε, σύμφωνα με ενημερωτική εγκύκλιο της ΕΣΕΕ ,την συνεδρίαση του ΟΑΕΕ στις 2 Ιουνίου και αποφασίστηκε να γίνει η εξής πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο για να νομοθετηθεί.

«Στους υποψήφιους συνταξιούχους, που συμπληρώνουν τα 67 χρόνια, με οφειλές πάνω από 20.000 €, ηλικίας 67 ετών και με 20ετή τουλάχιστον ασφάλιση, να χορηγείται σύνταξη ανάλογη με τα έτη που έχουν καταβληθεί εισφορές, με υποχρεωτική παρακράτηση του υπολοίπου σε δόσεις από τη σύνταξη που θα χορηγηθεί και εφόσον εξοφληθεί πλήρως η οφειλή η σύνταξηθα προσαυξάνεται ανάλογα.Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά την παρακράτηση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης, όπως θα ισχύει κάθε φορά».

Σχετικά με την πιο πάνω πρόταση η ΕΣΕΕ αναφέρει :
Όπως αντιλαμβάνεστε, η απόφαση αυτή, την οποία στήριξε η ΕΣΕΕ, αν και ξεκινάει από διαφορετική βάση, εντέλει προσεγγίζει την πάγια θέση της ΕΣΕΕ για κεφαλαιοποίηση οφειλών και μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο. Η διατυπωθείσα ήδη από το 2012 πρότασή μας είναι η μόνη που μπορεί να άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες συνάδελφοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη, εξαιτίας της διόγκωσης των χρεών ως άμεσης συνέπειας της επταετούς ύφεσης. Ταυτόχρονα, είναι και η μόνη που μπορεί να τονώσει τη ρευστότητα στο ταμείο μας, επανενεργοποιώντας χιλιάδες ανενεργούς ασφαλιστικά ελεύθερους επαγγελματίες.
Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ ύψους άνω των 12 δις ευρώ, καταδεικνύει την ανεπάρκεια της υφιστάμενης ρύθμισης για ποσά έως 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή + προσαυξήσεις), καθιστώντας ως επιτακτική ανάγκη τη διεύρυνση του προαναφερθέντος ορίου και για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Η τεκμηριωμένη και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς πρόταση της ΕΣΕΕ για κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον
ΟΑΕΕ, με δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου, περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Το ισχύει σήμερα :
Για όσους έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και οφείλουν, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τον Οργανισμό από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, μόνον αν το οφειλόμενο ποσό από οποιαδήποτε αιτία δεν ξεπερνά το ύ ψος των τριάντα (30) μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων, το οποίο προσαυξανόμενο με τα πρόσθετα τέλη και με ανώτατο όριο των το ποσό των 20.000 ευρώ συμψηφίζεται ή παρακρατείται από το ποσό της σύνταξης σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 40.
Ποσό που υπερβαίνει τα παραπάνω όρια πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός 2 μηνών από την έγγραφη γνωστοποίηση της οφειλής. Εάν παρέλθει το δίμηνο, θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής και στην περίπτωση αυτή έναρξη της σύνταξης ορίζεται η πρώτη του επόμενου μήνα της ολοσχερούς εξόφλησης της αναπροσαρμοζόμενης κατά τα ισχύοντα οφειλής, με αποτέλεσμα την απώλεια των αναδρομικών συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Πηγή:asfalisinet.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα