arcadianet espa
Enterprise Europe Network
ΕΕ – Ενσωμάτωση προσφύγων στην αγορά εργασίας
business

Η κοινωνική ένταξη και η ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας του κράτους υποδοχής τους όχι μόνο συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και μειώνει τις πιέσεις που δέχονται οι δημόσιοι προϋπολογισμοί, μετατρέποντάς τους πρόσφυγες σε νόμιμους φορολογούμενους. Αυτά θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που θα υιοθετήσουν αύριο Τρίτη.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι τα συστήματα κοινωνικής ένταξης θα πρέπει να εστιάζουν στην εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας στις εν λόγω περιοχές.

Το κείμενο του εισηγητή Brando Benifei (Σοσιαλιστές, Ιταλία), σημειώνει ότι οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των προσφύγων αναφορικά με την ηλικία τους, την εκπαίδευσή τους και τις δεξιότητές τους.

Τα συστήματα κοινωνικής ένταξης αποτελούν μια δυναμική, αμφίδρομη καθώς και δισδιάστατη διαδικασία μεταξύ των προσφύγων και των κοινωνιών ένταξης και περιλαμβάνουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και για τις δύο πλευρές ενώ η ίδια η διαδικασία ένταξης προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Το σχέδιο ψηφίσματος υπογραμμίζει τη σημασία της καταπολέμησης όλων των μορφών διακρίσεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού, καθώς και τη σημασία της πρόσβασης των προσφύγων σε γλωσσική κατάρτιση, αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους και σε μαθήματα πολιτικής ένταξης και μαθήματα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Πηγή: taxheaven.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα