arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Εγκύκλιος του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης
money

Με την εγκύκλιο 32/2016 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 124 του Κεφαλαίου ΙΣΤ’ του Ν.4052/2012, όπως αντικαταστάθηκαν με την υποπαράγραφο ΙΑ.8 του Ν.4093/2012 και το άρθρο 24, παρ.7 του Ν.4144/2013 και την υποπαράγραφο ΙΑ.4 του Ν.4254/2014, καθώς και την Υπουργική Απόφαση 1517/34/18.1.2013 (ΦΕΚ Β 155/2013), που αφορούν τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης βάσει των οποίων εισάγονται νέες ρυθμίσεις.

Η Ε.Π.Α. και ο έμμεσος εργοδότης είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος υπεύθυνοι έναντι του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού με σύμβαση ή σχέση εργασίας για την ικανοποίηση των μισθολογικών δικαιωμάτων του και για την καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών. Η ευθύνη αυτή του έμμεσου εργοδότη αναστέλλεται, εφόσον με τη σύμβαση προβλέπεται ότι υπόχρεος για την καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών είναι ο άμεσος εργοδότης και τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού, μπορούν να ικανοποιηθούν από την κατάπτωση των κατά το νόμο προβλεπόμενων εγγυητικών επιστολών (επικουρική ευθύνη έμμεσου εργοδότη).

Η Επιχείρηση Προσωρινής Απασχόλησης απογράφεται στο Μητρώο Εργοδοτών του αρμοδίου Υποκ/τος Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας της, με την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την απογραφή εργοδότη, αναλόγως της Νομικής μορφής, καθώς και αντίγραφο του εγγράφου της έγκρισης άσκησης της δραστηριότητας της προσωρινής απασχόλησης και αντίγραφα των εκάστοτε συμβάσεων, που καταρτίζονται τόσο με τους προσωρινά απασχολούμενους, όσο και με τους έμμεσους εργοδότες.

Επιπλέον, κατά την απογραφή Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης θα πρέπει το Υποκατάστημα να αποστέλλει με φαξ ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με την απογραφή της επιχείρησης στη Διεύθυνση Ασφάλισης και Εσόδων, Τμήμα Ελέγχου Κοινών Επιχειρήσεων στο fax:210 5223228, προκειμένου να ενημερώνεται το Αρχείο Εργοδοτών Ε.Π.Α. (συνημμένος πίνακας της εγκυκλίου).

Οι προσωρινά απασχολούμενοι μισθωτοί, για όσο χρόνο παραμένουν στη διάθεσή της Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης, καθώς και κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους σε έμμεσο εργοδότη υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η Ε.Π.Α. έχει υποχρέωση υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) για το μόνιμο προσωπικό της και για τους προσωρινά απασχολούμενους για όσο χρονικό διάστημα δεν παρέχουν εργασία σε συγκεκριμένο έμμεσο εργοδότη και για το διάστημα που παρέχουν εργασία προσωρινά σε έμμεσο εργοδότη.

Οι Ε.Π.Α. υποχρεούνται να γνωστοποιούν εγγράφως στο αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ της έδρας τους, τις βασικές μεταβολές των στοιχείων τους (αλλαγή έδρας, υπευθύνων, επωνυμίας, κ.λ.π.). Εξυπακούεται ότι θα δηλώνονται και τυχόν Παραρτήματα που διατηρούν και απασχολείται σ’ αυτά μόνιμο προσωπικό.

Δείτε την εγκύκλιο εδώ

Πηγή: taxheaven.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα