Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23/11/2016 / ΩΡΑ: 14:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΕΑ

• ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ»
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Τριπόλεως συνδιοργανώνουν με τη συμμετοχή του ΟΠΕΜΕΔ, ενημερωτική ημερίδα την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, με θέμα: «Διαμεσολάβηση: Εξωδικαστική επίλυση διαφορών».
Σκοπός της ημερίδας είναι η διάδοση του θεσμού της διαμεσολάβησης στην κοινωνία, την επιχειρηματική κοινότητα και την πρακτική εφαρμογή του.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο καθηγητής κ. Λάμπρος Κοτσίρης Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος της Επιτροπής πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

• Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ 9 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Πέμπτη από την Ελλάδα και άλλα οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ (την Κροατία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία) να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ενυπόθηκα δάνεια. Πρόκειται για την οδηγία που αφορά την ενυπόθηκη πίστη, η οποία εκδόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2014 και αποσκοπεί στη βελτίωση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ, με την καθιέρωση υπεύθυνων πρακτικών δανεισμού.

• ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 : ΜΠΑΡΑΖ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2,7%
Την πρόβλεψη για αύξηση φόρων 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 δισ. προέρχεται από τους έμμεσους φόρους, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2017 που κατατέθηκε στη Βουλή. Ταυτόχρονα όμως η εισηγητική έκθεση αναφέρεται τόσο σε υπεριδπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έναντι του στόχου, το οποίο θα φθάσει στο 1,09% του ΑΕΠ, αλλά και σε υπέρβαση του στόχου για το 2017, με πρόβλεψη για 2% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 0,25% έναντι των στόχων του Μνημονίου. Μάλιστα επισημαίνεται πως λόγω της υπέρβασης του στόχου, θα εξετασθεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας. Στο 2,7% τίθεται ο στόχος για την ανάπτυξη το επόμενο έτος.

• ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ
Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται η αύξηση του χρόνου κλεισίματος των καταστημάτων σε 72 ώρες αντί 48 που ισχύουν σήμερα στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, καθώς και η επαναφορά των αυτοτελών προστίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυτοτελή πρόστιμα θα αφορούν τις περιπτώσεις των γιατρών και φροντιστηρίων που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, καθώς σήμερα οι ανωτέρω κατηγορίες επαγγελμάτων δεν εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ οπότε και δεν επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

• 5o ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ B2B ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Το «5ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ» θα διεξαχθεί στις 29–30 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Divani Caravel Αθηνών με θέμα “Unleashing the Arab-Hellenic potential”. Η Ελλάδα και ο αραβικός κόσμος διαθέτουν έναν πλούτο ανθρωπίνων και φυσικών πόρων και πληθώρα επιχειρηματικών ευκαιριών. Οι δυνατότητες για άνοδο του εμπορικού ισοζυγίου και αύξηση του επιπέδου των επενδύσεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι τεράστιες. Τα θέματα του Φόρουμ ανήκουν στους τομείς που αντιπροσωπεύουν τα θετικά βήματα της Ελλάδας και, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου αναφορικά με την «Μεταφορά Τεχνογνωσίας στον Αραβικό κόσμο», θα αποτελέσουν την βάση των συζητήσεων και της δικτύωσης, με σκοπό την επίτευξη εποικοδομητικών και πρακτικών αποτελεσμάτων.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.