arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ε.Ε. Κόστος και χρόνος που απαιτείται για την φορολογική συμμόρφωση – Δείκτης on line υποβολής δηλώσεων
business2

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης

Στοιχεία από την έκθεση της Ε.Ε τον Νοέμβριο του 2016 (Tax policies in the  Eurpopian union)

Η αναλογία των διοικητικών δαπανών προς τα έσοδα που συλλέγονται από ένα κράτος, μπορεί να θεωρηθεί ως αντιπροσωπευτικός δείκτης του πόσο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση.

Σχεδόν όλες οι φορολογικές αρχές των κρατών μελών υπολογίζουν και δημοσιεύουν τον δείκτη αυτό στις ετήσιες εκθέσεις τους. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το κόστος λειτουργίας των φορολογικών αρχών στις χώρες της  ΕΕ (κατά μέσο όρο) έγκειται  μεταξύ 50 λεπτών και 1,5 ευρώ για κάθε € 100 των φόρων που εισπράττονται.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν δημοσιεύει τέτοια στοιχεία.

Το κόστος συμμόρφωσης αφορά κυρίως το χρόνο που δαπανάται για την εναρμόνιση με την φορολογική νομοθεσία, όπως π.χ. αυτές που σχετίζονται με την τήρηση βιβλίων.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τον αριθμό των ωρών που απαιτούνται σε μία μεσαίου μεγέθους εταιρία, για να εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της φορολογικής νομοθεσίας (ετησίως). Ο χρόνος που δαπανάται περιλαμβάνει τις ώρες που απαιτούνται για να ασχοληθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι μιας επιχείρησης, με το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, τον ΦΠΑ,  άλλους παρακρατούμενους φόρους που αφορούν την μισθοδοσία και τέλος με υποχρεώσεις που αφορούν την ασφάλιση των εργαζομένων. Ο χρόνος που απαιτείται για τη συμμόρφωση με όλα τα ανωτέρω -για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις- είναι ένας δείκτης που μπορεί να σχετίζεται με το υψηλό φορολογικό κόστος συμμόρφωσης σε μια χώρα.

Το κόστος φορολογικής συμμόρφωσης επηρεάζεται όχι μόνο από φορολογικούς κανόνες, αλλά και από το πόσο απλό είναι σε τελική ανάλυση να εναρμονιστεί κάποιος με τους κανόνες των φορολογικών αρχών. Μια μεγάλη προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, ειδικά σε ότι αφορά  δυνατότητες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων , μπορεί να μειώσει το κόστος συμμόρφωσης, ενώ κάνει φορολογική διοίκηση πιο αποτελεσματική.

Ο Παρακάτω δείκτης δείχνει το νούμερο των φορολογικών δηλώσεων σε ποσοστό επί τοις εκατό οι οποίες στέλνονται στις φορολογικές αρχές σε απευθείας σύνδεση (online)  σε αντίθεση με την φυσική τους αποστολή στο χαρτί. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν βελτιώσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με την κατάσταση το 2009, αλλά το επίπεδο της ηλεκτρονικής κατάθεσης δηλώσεων σε ορισμένες χώρες παραμένει πολύ χαμηλό.

Πηγή: taxheaven.gr

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα