arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Αναλογικά η καταβολή του τέλους ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται με χρηματοδοτική μίσθωση ή μίσθωση
CHA000017

Με την κ.υ.α. ΔΕΦΚΦ Γ 1019140 ΕΞ 2017 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναλογική καταβολή του τέλους ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται με χρηματοδοτική μίσθωση ή μίσθωση ή επιστροφής αυτού.

Στην κ.υ.α. ορίζεται η διαδικασία αναλογικής καταβολής του τέλους ταξινόμησης στις περιπτώσεις παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου με μίσθωση ή χρηματοδοτική μίσθωση από εκμισθωτή εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης της δασμολογικής κλάσης 87.03 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας, τα οποία τίθενται στη διάθεση προσώπων εγκατεστημένων στο εσωτερικό της χώρας με χρηματοδοτική μίσθωση ή μίσθωση, υπόκεινται σε τέλος ταξινόμησης, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της χρήσης τους στη χώρα, με αναλογική καταβολή ή επιστροφή.
Στις περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, εκμισθωτές είναι πρόσωπα της παραγράφου 1 της περίπτωσης Α του άρθρου 2 του ν. 1665/1986.
Ως θέση σε κυκλοφορία, κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 128 του ν.2960/2001, για αυτοκίνητα της παραγράφου 2 του άρθρου 4, νοείται η χρήση του οδικού δικτύου της χώρας, αντί της ταξινόμησης.
Όταν δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων το χρονικό διάστημα της χρήσης του αυτοκινήτου στη χώρα, ως αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης ή μίσθωσης, το τέλος ταξινόμησης καταβάλλεται ολόκληρο. Το μέρος αυτού που αναλογεί στο επιπλέον χρονικό διάστημα από αυτό που το αυτοκίνητο πράγματι διατέθηκε με χρηματοδοτική ή απλή μίσθωση στη χώρα, επιστρέφεται εντόκως με τη διαδικασία του άρθρου 32 του ν.2960/2001, χωρίς να τίθεται προθεσμία υποβολής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο τριών ετών από την αρχική βεβαίωση του τέλους ταξινόμησης.
Το προς επιστροφή τέλος ταξινόμησης υπολογίζεται αναλογικά με βάση τους συντελεστές απομείωσης, λόγω ηλικίας και αμαξώματος του άρθρου 126 του ν.2960/2001.
Προϋποθέσεις για την επιστροφή του τέλους ταξινόμησης είναι να αποδεικνύεται:
α) η καταβολή ολόκληρου του τέλους ταξινόμησης για το υπό κρίση αυτοκίνητο.
β) το χρονικό διάστημα χρήσης του αυτοκινήτου στη χώρα, αποκλειστικά ως αντικείμενο χρηματοδοτικής ή απλής μίσθωσης.

γ) η εξαγωγή ή μεταφορά εκτός χώρας με επαναποστολή/αποστολή του.

Τα Παραρτήματα της κ.υ.α. εδώ.

Πηγή:taxheaven.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα