arcadianet espa
Enterprise Europe Network
«Παγώνει» το Εξοικονομώ κατ΄οίκον
CHA000014

Καθυστερεί η προκήρυξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος επιδότησης για την ενεργειακή ανακαίνιση κατοικιών «Εξοικονομώ κατ΄οίκον».

Το πρόγραμμα εξ’ οικονομώ κατ’ οίκον ήταν ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε που επέτρεπε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και το περιβάλλον. Η εν λόγω δράση είχε ιδιαίτερο και καινοτόμο χαρακτήρα . καθώς για πρώτη στη προγραμματική περίοδο 2007-2013 εντάχθηκαν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και επιδοτήθηκαν πολίτες, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις οικίες τους, με συνέπειες ιδιαίτερα θετικές τόσο στο επίπεδο της ενεργειακής απόδοσης όσο και της τόνωσης του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού τους συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας -που είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίες-εντάσσεται στις προτεραιότητες της Ε.Ε και της Ελλάδας για τη Νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020. Το νέο πρόγραμμα σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ξεκινούσε ήδη το φθινόπωρο του 2016 και οι εκκρεμμότητες του προηγούμενου προγράμματος «εξ’ οικονομώ κατ’οίκον» θα καλυπτόταν άμεσα αλλά τίποτα απο τα δύο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα κίνητρα που δίνει είναι, επιδότηση επί των δαπανών για τις οικοδομικές παρεμβάσεις και άτοκο τραπεζικό δάνειο (το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ) με δυνατότητα συνδυασμού και των δύο προαναφερόμενων μορφών. Επίσης οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση και τη διαφορά να την καλύψουν με δικά τους χρήματα. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ. Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και τα 25.000 ευρώ.

Μία κατοικία 60 τ.μ. θα ενισχυθεί για 15.000 ευρώ. Τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως και 70% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Οσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιδότησης. Αυτό ξεκινά από 25% και ανεβαίνει κατά 5% ανά παιδί. Τα είδη των κατοικιών που μπορούν επιδοτηθούν από το Πρόγραμμα είναι: η μονοκατοικία , η πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο ως σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Οι εργασίες για να είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Με την ολοκλήρωση της συλλογής του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, υποβάλλεται αίτηση σε συμβαλλόμενη Τράπεζα.

Σε περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου υποβάλλεται αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και εν συνεχεία το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών στην ίδια τράπεζα. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναθέσει την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση σε σύμβουλο έργου.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα