arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Στο ΦΕΚ ο νόμος με την Παράταση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων
taxis 002

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό Ν.4490/2017 ο νόμος με τίτλο «Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα, διατάξεις εφαρμογής και λοιπές διατάξεις».

Στο τελικό κείμενο του νόμου ενσωματώθηκαν δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες.

Έλεγχοι και από το ΣΔΟΕ για την αδήλωτη εργασία

Με το Άρθρο ένατο δίνεται και στο ΣΔΟΕ αρμοδιότητα διεξαγωγής ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα τροποποιούνται τα άρθρα 14 και 15 του Ν.4144/2013, ώστε να συμπεριληφθούν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς διαπίστωσης της εφαρμογής κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας, Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση,η διάταξη αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού στον τομέα της αδήλωτης εργασίας όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας Σ.Δ.Ο.Ε. στο έργο των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ, κατά τη διενέργεια ελέγχων τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας.

Παράταση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων

Με το Άρθρο δέκατο τέταρτο τροποποιούνται διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (άρθρα 57και 58 Ν.4446/2016) αναφορικά με την υπαγωγή φορολογούμενων στο καθεστώς της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών. Συγκεκριμένα:

  • Παρατείνεται, εκ νέου από τη λήξη της (30.09.2017) και μέχρι 31.10.2017, η προθεσμία υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση για τους φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση.
  • Προβλέπεται σύντμηση της προθεσμίας, από ενενήντα (90) σε δεκαπέντε (15)ημέρες, από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών από τον φορολογούμενο (άρθρο 14 Ν.4174/2013), για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα της οικειοθελούς αποκάλυψης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση με τις διατάξεις της παραγράφου 1 παρατείνεται, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των φορολογουμένων, μέχρι και τις 31.10.2017 η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών των άρθρων 57-60 του Ν.4446/2016 (Α’ 240). Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 1.6.2017 μέχρι και τις 31.10.2017 εφαρμόζονται οι συντελεστές πρόσθετων φόρων, που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν.4474/2017.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 ορίζεται από ενενήντα (90) σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του Ν.4174/2013 η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα της οικειοθελούς αποκάλυψηςπροκειμένου για την αμεσότερη εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για κοινοποιήσεις εντολών ελέγχου ή προσκλήσεις παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του Ν. 4174/2013 (Α’ 170) που διενεργούνται από την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος και εφεξής. Εφόσον η κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του Ν. 4174/2013 έχει γίνει μέχρι την κατάθεση του παρόντος νόμου και δεν έχει παρέλθει η προθεσμία των ενενήντα (90) ημερών για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, αυτές υποβάλλονται αποκλειστικά το αργότερο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Η πολυμερής συμφωνία αρμοδίων αρχών για την ανταλλαγή εκθέσεων ανά χώρα

Με το άρθρο πρώτο του Ν.4490/2017 κυρώθηκαν και έχουν την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Δήλωση της Αρμόδιας Αρχής της Ελλάδας, που υπογράφηκε στο Παρίσι, στις 27 Ιανουαρίου 2016, για την προσχώρηση της Ελλάδας στην Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών (ΠΣΑΑ) για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η επισυναπτόμενη στη Δήλωση αυτή Πολυμερής Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών (ΠΣΑΑ) για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα, των οποίων τα κείμενα της Δήλωσης έχουν ως εξής:

  • Καθορίζεται η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με ομίλους Πολυεθνικών Επιχειρήσεων
  • Καθορίζεται το νόμισμα των ποσών που περιέχονται στην Έκθεση ανά χώρα. Η ανταλλαγή των εκθέσεων ανά χώρα, διενεργείται το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε (15) μήνες από την τελευταία ημέρα του φορολογικού έτους του Ομίλου των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων
  • Όλες οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των συμβαλλομένων χωρών υπόκεινται σε κανόνες εμπιστευτικότητας
  • Οι αρμόδιες αρχές των διαδικασιών στις οποίες οι σχετιζόμενες Συνιστώσες Οντότητες έχουν την φορολογική τους κατοικία, σε περίπτωση διόρθωσης του φορολογητέου εισοδήματος και ανεπιθύμητων οικονομικών αποτελεσμάτων, διαβουλεύονται για την επίλυση της υπόθεσης
  • Η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί με κοινή συναίνεση των Αρμοδίων Αρχών
  • Μία αρμόδια αρχή μπορεί να αναστείλει προσωρινά την ανταλλαγή πληροφοριών σύμφωνα με την παρούσα συμφωνία, με γραπτή ειδοποίηση προς άλλη αρμόδια αρχή.

Πηγή:e-forologia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα