arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ηλεκτρονική αναφορά συναλλαγών για σκοπούς ΦΠΑ
CHA000015

Οι ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν όλο και περισσότερο λεπτομερείς ηλεκτρονικές εκθέσεις σχετικά με τις συναλλαγές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τους βοηθήσουν να εκπληρώσουν την υποχρέωση δήλωσης του οφειλόμενου ΦΠΑ και να μειώσουν τη σημαντική φοροδιαφυγή στον τομέα αυτό.
Μερικές από τις τεχνικές που έχουν υιοθετήσει τα κράτη είναι :  H SAF-T της ΕΕ, η ψηφιοποίηση του ΦΠΑ από το Ηνωμένο βασίλειο, η άμεση αναφορά τιμολογίων στην φορολογική διοίκηση (εντός 4 ημερών) στην Ισπανία για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω του συστήματος Sistema di Interscambio (SDI) στην Ιταλία, κ.λπ..

Πολλές χώρες έχουν πλέον εισαγάγει εθελοντικά ή υποχρεωτικά την υποβολή εκθέσεων σχετικά με συναλλαγές, σε πολλά πρότυπα. Το χρονοδιάγραμμα ποικίλλει από την ένταξη με μηνιαίες / τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ έως την αναφορά σε πραγματικό χρόνο στις φορολογικές αρχές κατά τη στιγμή της δημιουργίας του τιμολογίου.
Μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές είναι το Standard Audit File for Tax («SAF-T») που αναπτύχθηκε παγκοσμίως από τον ΟΟΣΑ.
Πρόκειται για ένα σύστημα  ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί με συνέπεια σε όλες τις χώρες. Ωστόσο ορισμένες χώρες εισήγαγαν πολλές παραλλαγές του συστήματος αυτού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια σχετική ομοιομορφία.

Παρακάτω παρατίθεται μια περίληψη των βασικών συστημάτων που έχουν υιοθετηθεί ή αναμένεται να υιοθετηθούν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Χώρα
Σύστημα αναφοράς τιμολογίων στην διοίκηση για σκοπούς ΦΠΑ Βάση Υιοθέτηση
Αυστρία SAF-T On request 31/1/2019
Γαλλία SAF-T On request 1/1/2014
Ουγγαρία Real-time invoice reporting Mandatory, live for all invoices above HUF 100k 1/7/2018
Ιταλία SDI – Sistema di Interscambio Mandatory, live invoice reporting for all businesses 1/1/2019
Λιθουανία SAF-T On request 1/1/2019
Λουξεμβούργο SAF-T On request 1/1/2011
Νορβηγία SAF-T Not yet implemented 1/1/2020
Πολωνία SAF-T Mandatory, with VAT return 1/1/2016
Πορτογαλία SAF-T Mandatory for residents, with VAT return 1/1/2008
Ισπανία SII (Immediate Information Supply) Mandatory for large tax payers, every 4 days 1/7/2017
Ηνωμένο Βασίλειο Making Tax Digital (MTD) Mandatory, quarterly VAT return data only – no transaction reporting 1/4/2019

Πηγή: Taxheaven 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα