arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Έρχεται νέο πληροφιακό σύστημα για την Μαθητεία – Επιχειρήσεις θα διαχειρίζονται απευθείας τις θέσεις
ed05

Στόχος της νέας πλατφόρμας θα είναι η βελτίωση της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, και ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συστημάτων κατάρτισης και της ποιότητάς τους, μεταξύ άλλων μέσω μηχανισμών πρόβλεψης των αναγκών σε δεξιότητες, της προσαρμογής των προγραμμάτων σπουδών και της καθιέρωσης και ανάπτυξης συστημάτων μάθησης με βάση την εργασία, συμπεριλαμβανομένων των διττών συστημάτων μάθησης και μαθητείας

Αντικείμενο της πράξης γι ένταξη στο ΕΣΠΑ, είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η λειτουργία και η συντήρηση πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης που θα υποστηρίζει τη δράση της Μαθητείας, όπως ανασχεδιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) και καθορίζεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Μαθητείας. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης του θεσμού της μαθητείας που θα διασυνδέει μαθητευόμενους και επιχειρήσεις στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των περιορισμένων πόρων μέσω της αξιοποίησης των υπαρχουσών δομών. Κατά την επέκταση και υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος θα επαναχρησιμοποιηθούν υποσυστήματα του πρότυπου πληροφοριακού συστήματος Mathiteia4u που έχει αναπτύξει το ΙΤΥΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητεία αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας» του Υπουργείου Παιδείας (2012-2015).

Το πληροφοριακό σύστημα που θα αναπτυχθεί  θα παρέχει τις ακόλουθες ενδεικτικές λειτουργικότητες:

• Κάθε χρήστης θα έχει το δικαίωμα πρόσβασης και διαχείρισης δεδομένων ανάλογα με τον ρόλο στον οποίο ανήκει (διαβαθμισμένη πρόσβαση).

• Θα δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές των εκπαιδευτικών δομών να προβαίνουν στη σύζευξη των μαθητευομένων με τις επιχειρήσεις

• Οι θέσεις μαθητείας δηλώνονται στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ από επιχειρήσεις και φορείς και σε επόμενο στάδιο γνωστοποιούνται στις Ομάδες Υποστήριξης της Μαθητείας για την αξιοποίησή τους.

• Θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τις θέσεις μαθητείας που προσφέρουν αλλά και τις μαθητείες που υλοποιούν (Το Μητρώο Επιχειρήσεων θα συγκροτείται μέσω του ΟΑΕΔ και θα υπάρχει διασύνδεση του ΠΣ του ΟΑΕΔ με το ΠΣ «Μαθητεία»).

• Θα δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να διαχειρίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, να παρακολουθούν την εξέλιξη κάθε μίας θέσης μαθητείας σε όλα τα στάδια υλοποίησής της, να εξάγουν αναφορές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες για την καταβολή των επιδομάτων και των ασφαλιστικών εισφορών των μαθητευόμενων.

• Θα υποστηρίζει λειτουργίες διαχείρισης επιτόπιων ελέγχων κατά τη διάρκεια υλοποίησης μία θέσης μαθητείας.

• Θα επιτρέπει τη διασύνδεσή του με πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, με σκοπό την ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων (π.χ. με την ΗΔΙΚΑ για την διασταύρωση στοιχείων που αφορούν το ΑΜΚΑ, κλπ), την επίσπευση των διαδικασιών με μείωση της γραφειοκρατίας (π.χ. με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη διαδικασία των πληρωμών), ενδεχομένως με τον ΟΑΕΔ, κλπ. Η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου της πράξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2019

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα