arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Η ΕΕ θεσπίζει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
hand 2811686 1920

Το Συμβούλιο εξέδωσε νέα οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Με την οδηγία αυτή θεσπίζονται νέες διατάξεις ποινικού δικαίου που αποσκοπούν στην αναχαίτιση και τη φραγή της πρόσβασης εγκληματιών σε χρηματοδοτικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν:

• τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης 4 ετών και οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις και μέτρα (π.χ. προσωρινός ή μόνιμος αποκλεισμός από την πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση, πρόστιμα κ.λπ.). Επιβαρυντικές περιστάσεις θα ισχύουν σε περιπτώσεις που συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις ή για αδικήματα που διαπράττονται κατά την άσκηση ορισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων·

• τη δυνατότητα οι νομικές οντότητες να υπέχουν ευθύνη για ορισμένες δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να μπορούν να αντιμετωπίζουν φάσμα κυρώσεων (π.χ. αποκλεισμός από κρατικές ενισχύσεις, υπαγωγή σε δικαστική εποπτεία, δικαστική εκκαθάριση κ.λπ.)·

• την άρση των εμποδίων για τη διασυνοριακή δικαστική και αστυνομική συνεργασία μέσω της πρόβλεψης κοινών διατάξεων για τη βελτίωση των ερευνών. Σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές υποθέσεις, οι νέοι κανόνες διευκρινίζουν ποιο κράτος μέλος έχει δικαιοδοσία, πώς συνεργάζονται τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, καθώς και πώς συμμετέχει η Eurojust.

Επόμενα βήματα

Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες από τη δημοσίευση της οδηγίας στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ για να τη μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο.

Ιστορικό

Η οδηγία αυτή συμπληρώνει, όσον αφορά τις πτυχές ποινικού δικαίου, την οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η οποία εγκρίθηκε επίσημα τον Μάιο του 2018.

→ Οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου (PE-CONS 30/18)

→ Οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (δελτίο Τύπου, 14/5/2018)

→ Επισκεφθείτε τη σελίδα της συνεδρίασης

Πηγή: Taxheaven

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα