arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
money1

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ίσως το πιο θετικό και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας, είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης 2018 που εκπόνησε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, σχετικά με τα αποτελέσματα του «Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι, οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων, οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών και οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου (λογιστές, βοηθοί λογιστών) είναι κατά σειρά τα πλέον δυναμικά επαγγέλματα στην ελληνική αγορά εργασίας.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ- «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο γύρω από το θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων και θα οδηγήσει στη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων. Ενός νέου μηχανισμού δανειοδότησης που θα προσφέρει κεφάλαια μέχρι 25.000 ευρώ σε ένα «εναλλακτικό» σύστημα με δικαιούχους που δεν έχουν πρόσβαση στην κλασική τραπεζική, όπως άνεργους και μειονεκτούσες ομάδες.

ΚΕΠΕ: ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Συνέχιση της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης, για το επόμενο διάστημα, προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο τετραμηνιαίο περιοδικό «Οικονομικές Εξελίξεις». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση του ΚΕΠΕ, η ελαφρά πτωτική τάση που ακολούθησε η ιδιωτική κατανάλωση στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναστράφηκε σταδιακά στην πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2018, με το σχετικό ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο 0% κατά το πρώτο τρίμηνο και στο 1% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επιπρόσθετες ενδείξεις για την πρόσφατη πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέχουν οι σχετικές τάσεις αναφορικά με τον μηνιαίο δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον πίνακα επιδόσεων των καταναλωτικών αγορών για το 2018, που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές της ΕΕ βαθμολογούν τις επιδόσεις 40 τομέων αγαθών και υπηρεσιών.
Ενώ η συνολική εμπιστοσύνη στις αγορές ακολουθεί θετική πορεία από το 2010, η έκθεση αποκαλύπτει ότι μόνο το 53 % των καταναλωτών έχουν τη βεβαιότητα ότι οι επιχειρήσεις στους τομείς των υπηρεσιών συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας των καταναλωτών. Για τα αγαθά, το ποσοστό είναι ελάχιστα υψηλότερο, μόλις 59 %. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών δεν έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τον πίνακα επιδόσεων του 2016. Οι τηλεπικοινωνίες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, ταχυδρομικές υπηρεσίες) παραμένουν ιδιαίτερα προβληματικοί τομείς για τους καταναλωτές στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΦΕΤΟΣ, ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Η Σουηδία κατατάσσεται στην 32η θέση όσον αφορά στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές του 2017, στην 16η θέση των ελληνικών εξαγωγικών προορισμών μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ και παράλληλα στη πρώτη θέση μαζί με τη Δανία μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο του 2017, και περιλαμβάνονται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Στοκχόλμη, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017 ανήλθε στο ποσό των 28.832 εκατ. ευρώ, έναντι 25.463,5 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 13,2%.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα