arcadianet espa
Enterprise Europe Network
ΙΟΒΕ: Στο 64% το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα»
CHA000017

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται και τον Ιανουάριο, για έβδομο κατά σειρά μήνα, και διαμορφώνεται στις -28,3 (από -31) μονάδες, επίπεδο που είναι το μέγιστό του από τον Νοέμβριο του 2009. Η άνοδος αυτή εκπορεύεται από τη βελτίωση των εκτιμήσεων των νοικοκυριών για την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, αλλά και από τις καλύτερες προβλέψεις τους για τη μελλοντική εξέλιξή της, καθώς και από την ενίσχυση των προβλέψεων για μείζονες αγορές.

Οι συγκεκριμένες τάσεις, πέρα από την πρόσφατη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, καθώς και τη μη εφαρμογή της προγραμματισμένης περικοπής των συντάξεων, θεωρείται ότι οφείλονται στη σταδιακή είσοδο σε προεκλογική περίοδο. Η τελευταία επίδραση θα συνεχιστεί τους προσεχείς μήνες. Παρά τη νέα ενίσχυση, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ. Ωστόσο πλέον δεν απέχουν σημαντικά από τα επόμενα πιο απαισιόδοξα νοικοκυριά, δηλαδή εκείνα της Βουλγαρίας (-26 από -24,5 μον. ο δείκτης). Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ρουμανία (- 14,8 από -13,1), η Γαλλία (-13,8 από -17,5) και το Ην. Βασίλειο (-11,3 από -10,4). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -7,8 (από -7,6) μονάδες στην ΕΕ και στις -7,9 (από -8,3) μονάδες στην Ευρωζώνη. Ανοδική τάση σημειώθηκε τον Ιανουάριο σε 6 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 7 χώρες: η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία.

Ωστόσο, σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 64% (από 60%), ενώ μειώθηκε στο 11% (από 13%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 15% (από 14%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» κινούνται στο 10% (από 12%).

Δείτε το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας εδώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα