arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Το cloud της ΓΓΠΣ ενσωματώνει την Κοινωνία της Πληροφορίας

Το Υπολογιστικό Νέφος G-Cloud της ΓΓΠΣ ενσωματώνει την αντίστοιχη υποδομή της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η στρατηγική επένδυσης στο Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος G-Cloud από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η αναβάθμιση του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud συνεχίζεται μέσω της ενσωμάτωσης της αντίστοιχης υποδομής της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.) σε εφαρμογή του πρόσφατου ν. 4623/2019 και εντάσσεται στη κυβερνητική στρατηγική συγκέντρωσης όλων των Πληροφοριακών Συστημάτων των επιμέρους Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (data consolidation) σε μια ενιαία δομή υπό τη συντήρηση και διαχείριση της υποδομής από τη ΓΓΠΣ του νέου Υπουργείου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό Δημόσιο από την ενιαία συντήρηση και λειτουργία της αναγκαίας υπολογιστικής υποδομής σε κοινές πλατφόρμες καθώς και σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας. Θα επιτευχθεί επίσης σημαντική απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την αξιοποίησή του σε άλλους σημαντικούς τομείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και καλύτερη οργάνωση και συντονισμός μεταξύ των δημοσίων φορέων σε σχέση με τη διαχείριση της πληροφορίας. Όλα τα παραπάνω εξυπηρετούν πρωτίστως τον πολίτη και την καθημερινότητά του μειώνοντας παράλληλα τα οικονομικά βάρη μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακος.

Το G-Cloud αποσκοπεί στην κοινή χρήση υπολογιστικών υποδομών από τους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους συντήρησης και υποστήριξης τους και την αύξηση του βαθμού ευελιξίας και ασφάλειάς τους.

Η δημιουργία κεντρικών υπολογιστικών νεφών (G-Cloud) αποτελεί διεθνή πρακτική που ακολουθούν κράτη σε όλον τον κόσμο και εξυπηρετεί πλήρως τη Διαλειτουργικότητα των Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σε βάθος τετραετίας εξοικονομήθηκαν 340 εκατομμύρια λίρες εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική «Cloud First Policy» που προτάσσει την ενοποίηση και διαχείριση όλων των πληροφοριακών συστημάτων υπό ενιαίες δομές. Επιπλέον παράδειγμα η περίπτωση της Αυστραλίας όπου σε βάθος δεκαπενταετίας (2010-2025) προβλέπεται εξοικονόμηση κόστους άνω των 620 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην περίπτωση των ΗΠΑ, η εξοικονόμηση από την αντίστοιχη ενοποίηση ανήλθε στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2016-2018. Την εν λόγω διεθνή πρακτική ακολουθούν άλλωστε και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα