arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Σε άμεση εφαρμογή τίθεται η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό. Αυξημένοι μισθοί για ντελιβεράδες και εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό
people 2595757 1280 e1576740393939

Kατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα της χώρας (ΠΟΕΕΤ).

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα καθώς αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και, μάλιστα, αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης και όχι διαιτητικής απόφασης.

Το Υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι στηρίζει  τον κοινωνικό διάλογο και υποστηρίζει έμπρακτα –μετά την τροποποίηση του ν. 1876/1990 από την κυβέρνησή και τη ψήφιση του νόμου ν. 4635/2019– τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και κάθε πρωτοβουλία που βελτιώνει τους όρους εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων και διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη σύμβαση εδώ.

Αυτοί είναι οι νέοι αυξημένοι μισθοί για ντελιβεράδες και εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό
Απο 684 ευρώ ως 1.400 ευρώ κυμαίνονται οι νέοι μισθοί σε ντελιβεραδες και εργαζόμενους σε ταβέρνες, εστιατόρια, Κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία σύμφωνα με την νέα σύμβαση που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εργασίας. Οι νέοι μισθοί αυξάνονται κατά 1,5% και κυμαίνονται από 684 έως 964 ευρώ για άγαμους, νεοπροσλαμβανόμενους, χωρίς εκπαίδευση και κλιμακώνονται έως και τα 1.400 ευρώ για έγγαμους με 25ετή προϋπηρεσία και πτυχίο ανώτερης σχολής. Οι αυξήσεις ισχύουν αναδρομικά από 21 Φεβρουαρίου του 2019 και για μια 2ετία έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2021.

Για τους διανομείς – ντελιβεράδες προβλέπει ελάχιστο μισθό 741,66 ευρώ και ανώτατο 1.011 ευρώ για παντρεμένους με 9 χρόνια προϋπηρεσία για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Η σύμβαση αφορά συγκεκριμένα σε προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (Catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου, όπως επίσηςπροσωπικό καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθο-ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φάστ-φούντ, ντισκοτέκ, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, πάμπς (pubs), πιάνο μπαρ, και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου.

Οι νέοι μισθοί

Τα νέα κατώτατα όρια μηνιαίων μισθών ορίζονται σε 964,42 ευρώ για αρχιμάγειρα, 756,29 για μάγειρα Α, 701,13 για μάγειρα Β, 697,36 για μπουφετζή, 684,30 για λαντζιέρη και ψήστη, 761,64 για μπάρμαν κλπ. Ταυτόχρονα, οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων ορίζονται σε 674,24 ευρώ συν 10% επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών. Οι διανομείς δικαιούνται επίσης επίδομα γάμου 10% και επιδόματα 3ετιών 10% και έως τρεις 3ετίες. Οι σερβιτόροι θα συνεχίζουν να αμείβονται με τα “κλειστά” ποσοστά υπηρεσίας 13%-16%, ενώ θα ασφαλίζονται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο των 40,45 ευρώ. Προβλέπονται προσαυξήσεις 75% για Κυριακές – αργίες και 25% νυχτερινά. Η σύμβαση προβλέπει επίσης επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ενσωματώνει ρήτρες επαναπρόσληψης εποχικώς απασχολούμενων.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα