arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Νέα εποχή για Ε.Ε. χωρίς Βρετανία – Αγκάθια στο δρόμο του διαζυγίου, τι ζητούν οι Ευρωπαίοι αγρότες
brexit 2123573 1280 e1571736171645

Μια νέα εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέτειλε από την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου, καθώς ενεργοποιήθηκε η συμφωνία της βρετανικής αποχώρησης από την Ε.Ε.

Και στα δύο μέρη τα συναισθήματα φάνηκε να είναι ανάμικτα, ενώ προβληματισμοί διατυπώνονται για την ποιότητα των μελλοντικών σχέσεων Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. Αναγκαστικά, και οι δύο πλευρές στρέφουν το βλέμμα τους στο ξεχωριστό τους μέλλον ελπίζοντας ταυτόχρονα στην εγκαθίδρυση αμοιβαία αποδοτικών και επωφελών σχέσεων.

Οι ελπίδες όμως είναι η μία πλευρά της υπόθεσης, η άλλη είναι τα πολλά άγνωστα μονοπάτια που πρέπει να ανιχνευθούν. Δηλωτική των δυσκολιών είναι η ανακοίνωση των τριών κύριων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο) που διά των προέδρων τους ξεκαθάρισαν για τη μελλοντική σχέση με το Ην. Βασίλειο, ότι «Το πόσο στενή θα είναι η εν λόγω εταιρική σχέση εξαρτάται από τις αποφάσεις που μένει ακόμη να ληφθούν, καθώς κάθε επιλογή έχει τις συνέπειές της. Χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών. Χωρίς ισότιμους όρους ανταγωνισμού στους τομείς του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορεί να υπάρχει η υψηλότερης ποιότητας πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Χωρίς την ιδιότητα μέλους, δεν μπορεί να διατηρήσει κανείς τα οφέλη που απολαμβάνουν τα μέλη».

Πώς είδαν το… διαζύγιο οι Ευρωπαίοι αγρότες

Ο αγροτικός τομέας της Ε.Ε. εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ην. Βασίλειο δεν θα συμμετάσχει στο μέλλον της Ε.Ε. και της γεωργικής πολιτικής της, αν και προφανώς δεν μπορεί παρά να σεβαστεί την απόφαση των Βρετανών.

Αυτό είναι το κεντρικό νόημα της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι Copa & Cogeca, όπου επίσης αναφέρεται ότι «η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθεί μια απότομη διακοπή των σχέσεων μετά τη μεταβατική περίοδο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς αγρότες και αγρο-συνεταιρισμούς».

Από την πλευρά του ο Pekka Pesonen, ο γενικός γραμματέας των Copa & Cogeca υπογράμμισε ότι «οι Ευρωπαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους αναμένουν τώρα ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις μελλοντικές σχέσεις θα προωθηθεί γρήγορα, συντεταγμένα, και με επαρκή χρόνο ώστε να επιτευχθεί ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Κατά την περίοδο αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερασπιστεί την ακεραιότητά της καθώς και την ενιαία αγορά. Ελπίζουμε να διατηρήσουμε στενή σχέση με τους Βρετανούς αγρότες και ότι οι δύο πλευρές θα έχουν στην προσοχή τους το συμφέρον των αγροτών».

Οι Copa & Cogeca ελπίζουν ότι η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσουν «τις στενότερες δυνατές εμπορικές σχέσεις διατηρώντας παράλληλα την αξία της ενωσιακής αγοράς και τα υψηλά πρότυπα παραγωγής που χαρακτηρίζουν το γεωργικό μας σύστημα. Οποιαδήποτε απόκλιση στα πρότυπα παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπονόμευε τη δυνατότητα των διαπραγματεύσεων να στοχεύσουν σε μηδενικούς δασμούς. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η μελλοντική εμπορική συμφωνία να παρέχει εγγυήσεις έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού και να προστατεύει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.»

Έναρξη των διαπραγματεύσεων

Στις  3/2/2020, η κομισιόν έκανε μάλιστα το πρώτο βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ην. Βασίλειο, εκδίδοντας σύσταση προς το Συμβούλιο η οποία περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση οδηγιών διαπραγμάτευσης, που καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής και τους όρους της μελλοντικής εταιρικής σχέσης στην οποία αποβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Είναι πλέον καιρός να στρωθούμε στη δουλειά. Δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια. Θα διαπραγματευθούμε με τρόπο δίκαιο και διαφανή, αλλά θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΕΕ και τα συμφέροντα των πολιτών μας μέχρι κεραίας.»

Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν, δήλωσε: «Θα διαπραγματευτούμε καλόπιστα. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται πολύ στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Καθήκον μας θα είναι να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών μας και της Ένωσής μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις που θα σέβονται τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.»

Σημειώνεται ότι μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας το δίκαιο της Ε.Ε. θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, εκτός αν η μικτή επιτροπή που συστήνεται βάσει της συμφωνίας αποχώρησης εκδώσει, πριν από την 1η Ιουλίου 2020, μία μόνη απόφαση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά, κατ’ ανώτατο όριο, 1 ή 2 έτη.

Πηγή:meatnews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα