arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2020
coins 1523383 1280 e1579080554894

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος Δ.15 / Δ’ / οικ.11442 / 292 σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2020.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

“Σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του ν.4670/2020 (Α’43) αναμορφώνεται από 01/01/2020 το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη.

Κύριο γνώρισμα του νέου συστήματος είναι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από τον ασφαλισμένο της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία θα ενταχθεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέονται πλέον από το φορολογητέο εισόδημα και τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μία εκ των οποίων οφείλει να επιλέξει ο ασφαλισμένος, έχοντας ωστόσο τη δυνατότητα να διαφοροποιεί ετησίως την επιλογή του με βάση την οικονομική του δυνατότητα και την προσδοκία για σύνταξη.

Ειδικότερα, ανά κατηγορία ασφαλισμένων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Ασφαλιστικές εισφορές αυτοτελώς απασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 39 του ν.4387/2016, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 35 του ν.4670/2020)
1. Υπαγόμενα Πρόσωπα (παρ. 7 και 8)

Οι διατάξεις του άρθρου 39 του ν.4387/2016 καταλαμβάνουν τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, για κύρια σύνταξη στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

α. Αυτοτελώς απασχολούμενοι θεωρούνται τα πρόσωπα που ασκούν ανεξάρτητο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται βάσει γενικών ειδικών ή καταστατικών διατάξεων στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Τομέας Ασφάλισης Νομικών), σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4488/2017 (ενδεικτικά: Μηχανικοί, Υγειονομικοί, Νομικοί κλπ).

Σημειώνουμε ότι ως αυτοτελώς απασχολούμενοι θεωρούνται και οι υγειονομικοί που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση και οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης δικηγορίας.

β. Ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται:

i. τα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ (ενδεικτικά: επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, τα μέλη ή μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιρειών, πλην ανωνύμων και ΙΚΕ, των οποίων ο σκοπός συνιστά επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα, τα μέλη του ΔΣ των ΑΕ με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή εμπορική ή βιοτεχνική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, εφόσον είναι μέτοχοι με ποσοστό 3% τουλάχιστον, οι διαχειριστές των ΙΚΕ που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων, καθώς και ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΝΠΥ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα κ.λπ.)

ii. οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι οποίοι, σύμφωνα με την αριθ. Φ.11321/59554/2170/22-12-2016 Υπουργική Απόφαση (Β’ 4569), θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες (ενδεικτικά: ιδιοκτήτες εφημερίδων και περιοδικών, ανταποκριτές εφημερίδων, περιοδικών και πρακτορείων της αλλοδαπής, εφημεριδοπώλες, διανομείς τύπου και υποπράκτορες, πωλητές εφημερίδων και περιοδικών που στερούνται επαγγελματικής στέγης, πωλητές λαϊκών αγορών κ.λπ.)

Συνέχεια του άρθρου εδώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα