arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ψηφιοποιούνται οι πληρωμές και οι συμψηφισμοί μεταξύ Δημοσίου-προμηθευτών
ipad 820272 1280 e1582878373969

Βήματα προς την περαιτέρω ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα κάνει η Ελλάδα, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία για την απλούστευση της καθημερινότητας των πολιτών. Ένα τέτοιο βήμα αποτελεί η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης και πληρωμής από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, που αφορά άμεσα χιλιάδες ιδιώτες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Πλέον, σε περιπτώσεις συμψηφισμών, η εξόφληση είναι εφικτή εντός 2-3 ημερών, μειώνοντας το χρόνο εκκαθάρισης στο μισόΠλέον, η διαδικασία συμψηφισμού δαπανών και πληρωμών μεταξύ Δημοσίου και προμηθευτών – μια διαδικασία χρονοβόρα που μέχρι σήμερα εκτελούνταν χειρόγραφα – ψηφιοποιείται και αυτοματοποιείται. Να σημειωθεί ότι ετησίως εκτελούνται 150.000 εντάλματα πληρωμής, με τα 60.000 από αυτά να αφορούν συμψηφισμούς. Σε περιόδους αιχμής, μάλιστα, μπορεί να φτάσουν τα 1.000 ημερησίως.

Αυτή η διαδικασία έως τώρα ήταν χειρόγραφη και η ανταλλαγή των εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών γινόταν με φαξ. Εδώ και λίγες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έθεσε σε λειτουργία τη διεπαφή “Taxis 7”. Η διεπαφή “Taxis 7” αφορά τον αυτόματο συμψηφισμό οφειλών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης με βεβαιωμένες οφειλές προμηθευτών, που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Με την αυτοματοποίηση, που επιφέρει η διεπαφή “Taxis 7”, εξαλείφονται λάθη που οφείλονταν σε λανθασμένες καταχωρήσεις στοιχείων ή σε δυσανάγνωστα έγγραφα, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία των πληρωμών.

Αυθημερόν
Με τη νέα διαδικασία οι υπάλληλοι, που διεκπεραιώνουν τις πληρωμές, δεν θα ελέγχουν την φορολογική ενημερότητα των δικαιούχων, καθώς η απάντηση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ εμπεριέχει ήδη και αυτήν την πληροφορία. Στο μεταξύ, πλέον, σε περιπτώσεις συμψηφισμών, η εξόφληση είναι εφικτή εντός 2-3 ημερών, μειώνοντας το χρόνο εκκαθάρισης στο μισό. Αντίστοιχα, για τους φορολογικά ενήμερους προμηθευτές, η εξόφληση πραγματοποιείται αυθημερόν.

“Ένα ακόμα βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους πραγματοποιήθηκε με τη νέα διεπαφή “Taxis 7″, η οποία διασυνδέει την ΓΓΠΣΔΔ και την ΑΑΔΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών συμψηφισμού δαπανών και πληρωμών μεταξύ Δημοσίου και προμηθευτών. Η νέα διεπαφή θα διευκολύνει τη διαχείριση περίπου 150.000 ενταλμάτων ετησίως και θα μειώσει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο εξόφλησης τους. Το Κράτος αλλάζει, απλοποιούνται διαδικασίες, επιλύονται χρόνια προβλήματα και στρεβλώσεις προς όφελος των πολιτών”, σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

“Σήμερα, παραδίδουμε μια ακόμη εφαρμογή απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών, η οποία αφορά άμεσα χιλιάδες ιδιώτες, που συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Πλέον, οι συμψηφισμοί και όλες οι πληρωμές μεταξύ φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και ιδιωτών ψηφιοποιούνται και αυτοματοποιούνται πλήρως, κάτι που σημαίνει ταχύτητα και ακρίβεια στις συναλλαγές”, σημείωσε, από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Πηγή:ΣΕΠΕ
Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα