arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Κορονοϊός και ιός αισχροκέρδειας: Πού χτύπησαν κόκκινο οι τιμές
CHA000019

Για άλλη μια φορά σε περίοδο κρίσης φαινόμενα αισχροκέρδειας χτύπησαν την αγορά, αυτή τη φορά με αφορμή την επιδημία με τον κορονοϊό: Ανατιμήσεις σε μάσκες, αντισηπτικά και αναλώσιμα είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα σε προϊόντα που οι τιμές χτύπησαν κόκκινο τις τελευταίες ημέρες.

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας χτύπησαν την ελληνική αγορά με τους καταναλωτές να βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν κατακόρυφα σε προϊόντα υψηλής ζήτησης που οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν λόγω της επιδημίας με τον κορονοϊό. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια και κατά πόσο μπορούν να επιβληθούν ποινές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», λόγω ελεύθερης αγοράς, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) δεν έχει την ευχέρεια να επιβάλει κυρώσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ).

Κρούσμα αισχροκέρδειας κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας πως μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο εταιρία που προμήθευε νοσοκομεία με ιατρικές μάσκες ζητούσε το ποσό των 0,0146 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, ανά τεμάχιο.

Όμως, τον Μάρτιο του 2020 το κόστος εκτοξεύτηκε στα 0,84 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Φρένο στις τιμές από τη skroutz.gr

Η πλατφόρμα skroutz.gr, ωστόσο, είναι σε θέση να παρατηρεί την εξέλιξη των τιμών, ειδικότερα στα ιατρικά αναλώσιμα. Σε περιπτώσεις που υπάρχει αισχροκέρδεια αυτομάτως το προϊόν «κατεβαίνει» από την ιστοσελίδα. Αυτό είναι το φρένο που έβαλε η πλατφόρμα δίνοντας απάντηση στην αισχροκέρδεια ορισμένων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις κρίσης λόγο κορονοϊού.

Πάντως, σε ορισμένες από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με την πλατφόρμα skroutz.gr τα προϊόντα δεν διατίθενται, καθότι έχουν εξαντληθεί λόγω αυξημένης ζήτησης.

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει προβεί και η Amazon. Προ ημερών είχε ανακοινώσει πως αφαιρεί από την πλατφόρμα της 530.000 προϊόντα των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί αδικαιολόγητα, ενώ είχε αναστείλει και τη λειτουργία σε περισσότερους από 2.500 λογαριασμούς προμηθευτών.

Τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αναλάβει την παρακολούθηση της αγοράς. Με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως θα εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ ή άλλων πηγών πληροφόρησης (Τύπος, Διαδίκτυο, δημόσιες ανακοινώσεις κ.λπ.) εκμεταλλευόμενες το ειδικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας και τις ευαισθησίες του καταναλωτικού κοινού και θα επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν παρόμοιες αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, με την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να περιοριστούν τα όποια περιστατικά αισχροκέρδειας. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, η κατάσταση στην Ελλάδα από υγειονομικής άποψης είναι ελεγχόμενη.

Γι’ αυτό δεν έχει τεθεί θέμα πλαφόν στις τιμές των προϊόντων. Κάτι τέτοιο θα γινόταν, θα προσδιοριζόταν δηλαδή το «ταβάνι» για τις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΓΓΕΠΚ, αν καταγραφόταν έλλειψη στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση στα αγαθά ούτε ο καταναλωτής ούτε το Δημόσιο.

Δείτε τις τιμές στο e-καταναλωτής
Με την εφαρμογή e-καταναλωτής που λάνσαρε το ΥΠΑΝ οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πώς εξελίσσονται οι τιμές στα είδη ενδιαφέροντός τους που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ (π.χ. βρεφικό γάλα, αντισηπτικά κ.λπ.), καθότι τηρείται ιστορικό.

Εφόσον παρατηρήσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, μπορούν να τα καταγγέλλουν στη γραμμή καταναλωτή «1520».

Καύσιμα: Ξεκίνησε έλεγχος στα τιμολόγια αγοράς – Έρχονται πρόστιμα

«Η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιβάλλει και την προοδευτική μείωση στις λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στα πρατήρια», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνεται πως η διεθνής τιμή του αργού υποχώρησε κατά 30% περίπου, φτάνοντας στα επίπεδα των 32 ευρώ το βαρέλι.

Ο ίδιος κοινοποίησε πως το υπουργείο ξεκίνησε ήδη -μέσω της ΓΓΕΠΚ- άμεσο έλεγχο στα τιμολόγια αγοράς και θα επιβάλει πρόστιμα, όπου υπάρχει παράβαση.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη βιομηχανία και το εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, σχολίασε: «Παρακολουθούμε με όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την εξέλιξη των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας. Στόχος μας να δούμε περαιτέρω μείωση της τιμής στην αντλία, όπως αυτή αντιστοιχεί στο ποσοστό που επιβαρύνει το καύσιμο».

Οι πρατηριούχοι σημειώνουν πως η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου που καταγράφεται τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, ήδη, έχει περάσει στην ελληνική αγορά. Ανέφεραν πως η τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης στην Αττική έπεσε τις τελευταίες ημέρες στα επίπεδα των 1,53 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο υποθετικό ακραίο σενάριο που η τιμή του μπρεντ φτάσει τα 25 δολάρια το βαρέλι, η τιμή λιανικής θα επηρεαστεί κατά 7 περίπου λεπτά. Για άλλη μια φορά οι πρατηριούχοι επαναφέρουν το πάγιο αίτημά τους περί μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα