arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Δηλώσεις αμνοεριφίων πριν τον διπλασιασμό συνδεδεμένης ενίσχυσης
CHA000009

Με ειδική τροπολογία που θα προβλέπει ότι όλες οι επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών θα πρέπει να δηλώσουν στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης τα αποθέματά τους και το μέρος στο οποίο αυτά είναι αποθηκευμένα επιχειρεί η κυβέρνηση να διευκολύνει τη διάθεση των ντόπιων αμνοεριφίων ενόψει της αγοράς του Πάσχα.

Η ειδική αυτή τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο κύρωσης των τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της, στη χώρα, προβλέπει ειδικότερα ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσιδα διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική Επικράτεια, οφείλουν να υποβάλλουν στην αρμόδια αρχή, εντός προθεσμίας δύο ημερών από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, στοιχεία αποθεμάτων σε κρέας και αυγά.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν κατ΄ελάχιστο:

-Την ποσότητα των αποθεμάτων

-Την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα

-Τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα κλπ

-Τα στοιχεία επικαιροποιούνται κάθε τρεις ημέρες

«Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία, που με επιτυχία ακολουθήθηκε όσον αφορά στα αντισηπτικά μαντηλάκια και τις χειρουργικές μάσκες», ανέφερε η υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή.

Βεβαίως η εν λόγω απόπειρα επιβολής μιας διαφορετικής διαδικασιας ελέγχου η οποία διευκολύνεται και από την συγκυρία που διαμορφώνει ο COVID 19 έρχεται σε μια στιγμή που ούτε μεγάλες εισαγωγές γίνονται, ούτε ιδιαίτερη ζήτηση από την αγορά δείχνει να υπάρχει. Επομένως καλό το πείραμα αλλά τα αποτελέσματά του αμφίβολα. Το ζητούμενο είναι η διάθεση των ντόπιων αμνοεριφίων σε μια καλή τιμή έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα οι παραγωγοί. Αυτό δεν είναι εύκολο επομένως τώρα προέχει η περαιτέρω ειδική ενίσχυση των παραγωγών.

Επ’ αυτού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα δρομολογείται και η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα, για την οποία στην πλατεία Βάθη συζητούν δύο ενδεχόμενα: Να συμπληρωθεί ο προϋπολογισμός του έτους για τη συνδεδεμένη -ο οποίος είναι προκαθορισμένος και τα χρήματα ήδη δεσμευμένα από το κράτος- από το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση ως πρώτη δόση ενίσχυσης των συντελεστών της πρωτογενούς παραγωγής ή από αναδιανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται μια «καλή» αύξηση του ποσού που είχε αποφασιστεί να λάβουν οι δικαιούχοι για το έτος 2019 ως συνδεδεμένη ενίσχυση (δεν αποκλείεται να είναι και σχεδόν διπλάσια), λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι για το πρόβειο και αίγειο κρέας πιστώθηκε το ποσό των 48 εκατ. ευρώ σε πάνω από 39.000 δικαιούχους, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, ενώ φέτος ο προϋπολογισμός του έτους ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ.

Πηγή:agronews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα