arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
epimelitirio

ΝΕΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ myData
Σταδιακά, από τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στο myData και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, το υπουργείο καθόρισε τη σταδιακή υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA και τη διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με την ΑΑΔΕ.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ: Η ΑΑΔΕ ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΙ ΜΕ  12 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Απαντήσεις σε ερωτήματα φορολογουμένων αναφορικά με το πώς πρέπει να υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις COVID από το Μάρτιο του 2020 έως και το Μάιο του 2021, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνει η ΑΑΔΕ.
Αναλυτικά οι διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ εντός της ιστοσελίδας

ΗΜΕΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 179 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 
Το μισό χρόνο δουλεύουμε προκειμένου να πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης, που διεξάγει τη μελέτη για 7η συνεχόμενη χρονιά. Ειδικότερα, τις 179 από τις 365 ημέρες του τρέχοντος χρόνου εργαστήκαμε προκειμένου να πληρώσουμε φόρους και εισφορές. Αναλυτικά, για το τρέχον έτος, «η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 ανέρχεται σε 71,9 δισ. και είναι σχεδόν διπλάσια από τα 44,4 δισ. που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες».

ΕΕ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 14 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 14 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τέχνης και της ψυχαγωγίας, ιδίως εκείνων που διαχειρίζονται θέατρα και άλλους πολιτιστικούς χώρους, στο πλαίσιο της επιδημίας του κορονoϊού. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από πωλήσεις εισιτηρίων που υπέστησαν οι δικαιούχοι λόγω του κλεισίματος και άλλων περιορισμών που έπρεπε να επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Το σύστημα θα είναι ανοικτό σε εταιρείες που παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, ελάχιστη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 20% από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

ΕΡΓΑΝΗ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΡΟΩΝ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2021
Θετικό ήταν κατά τον Ιούνιο του 2021 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον Ιούνιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 311.649, ενώ οι αποχωρήσεις σε 238.147 (99.412 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 138.735 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς, το ισοζύγιο του Ιουνίου ήταν θετικό κατά 73.502 θέσεις εργασίας.

ΤΟ 97% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΕΠΙΧ ΙΙ ΑΥΞΗΣΑΝ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αύξησαν ή διατήρησαν τις θέσεις εργασίας.  Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημαντική συμβολή στη διατήρηση των θέσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας της Covid – 19 επιτέλεσαν τα υποπρογράμματα 3 και 4 του ΤΕΠΙΧ ΙΙ που διατέθηκαν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στις επιχειρήσεις, με προϋπόθεση την διατήρηση των απασχολούμενων. Σχεδόν το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ήτοι 14.835 επιχειρήσεις, παρουσίασαν, σε επανέλεγχο στις 30 Ιουνίου, αύξηση ή διατήρηση του προσωπικού τους.  Αντίθετα μόλις 499 επιχειρήσεις σε σύνολο 15.334 που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, παρουσίασαν μείωση του προσωπικού τους και κατ’ επέκταση θα διακοπεί η επιδότηση των τόκων των δανείων τους.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 51,1% ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΜΑΪΟ
Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων, κατά το μήνα Μάιο 2021 ανήλθε στο ποσό των 4.897,8 εκατ. ευρώ έναντι 3.297,2 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 48,5%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Μάιο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 937,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 33,2%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά το μήνα Μάιο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 936,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 33,3%, σε σχέση με τον μήνα Μάιο 2020. Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, κατά το μήνα Μάιο 2021 ανήλθε στο ποσό των 3.224,0 εκατ. ευρώ έναντι 2.134,3 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 51,1%.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα