arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους φοιτητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτική διαδικασία εντός νοσοκομείων – Πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού – Ανώτατα όρια για μοριακό και rapid test
syringe 5057119 1280 e1613649986864

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους φοιτητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτική διαδικασία εντός νοσοκομείων – Αίρεται η αναστολή καθηκόντων, που επιβάλλεται στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού σε εργαζόμενους σε φορείς του δημοσίου τομέα, με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης – Υποχρέωση ανάρτησης εγγράφου σε δομές το οποίο ενημερώνονται οι ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί – Κυρώσεις για ψευδές πιστοποιητικό εμβολιασμού – Ανώτατα όρια για μοριακό και rapid test

Τροπολογία κατατέθηκε στο ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας προτείνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1.α. Επιβάλλεται υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, με την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 30η.9.2021, στους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (A.E.I.), στους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και των Κολλεγίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές δομές υγείας.

β. Αίρεται η αναστολή καθηκόντων, που επιβάλλεται στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού σε εργαζόμενους σε φορείς του δημοσίου τομέα, με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, όπως ισχύει σήμερα.

γ. Συμπεριλαμβάνεται στους εργοδότες, που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, οποιουδήποτε εργαζομένου που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτόν μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

δ. Ορίζεται διοικητικό πρόστιμο για τους ιδιώτες υπόχρεους εμβολιασμού, που εργάζονται στις ανωτέρω δομές ή μονάδες ως ελεύθεροι επαγγελματίες κατά παράβαση της αναφερόμενης υποχρέωσης: α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, και β) σε περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ και επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:

– καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,

– αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.

ε. Οφείλουν οι επαγγελματίες, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία), να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης.

στ. Υποχρεούνται ο επικεφαλής της ακαδημαϊκής μονάδας, ο διδάσκων κάθε μαθήματος, οι Διοικήσεις των Ι.Ε.Κ. και των Κολλεγίων και οι εκπαιδευτές των αντίστοιχων μαθημάτων, να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή φοιτητή ή σπουδαστή, που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται εντός των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των ιδιωτικών δομών υγείας.

ζ. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κ.υ.α. επιπλέον κυρώσεων και διοικητικών προστίμων, της διαδικασίας και των οργάνων ελέγχου, βεβαίωσης των παραβάσεων και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας.

Συνέχεια του άρθρου εδώ

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα