arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Νέα μέτρα για το 2022: Τι αλλάζει σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα και τηλεργασία
covid 19 4960254 1280
Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών (συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας 27/12), για να ανακοπεί η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον του SARS-CoV-2, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χτες το απόγευμα. Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 3/1/2022 με μάσκες, ωράριο στην εστίαση, γήπεδα και τηλεργασία.

Τα νέα μέτρα έχουν ορίζοντα δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου έως και τος 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν. Πρακτικά, όσες φορές πάρθηκαν μέτρα για δύο εβδομάδες, αυτά δεν αναιρέθηκαν μετά το αρχικό διάστημα, συνεπώς «οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες και… βλέπουμε».

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3/1/2022:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 00:00, με την μουσική να επιτρέπεται για την ώρα αλλά «αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και αυτή», όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Παράλληλα, όχι όρθιοι ενώ θα υπάρχουν αποστάσεις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. «Εάν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, αν και πρακτικά το 10% ισούται με… «λουκέτο» στα γήπεδα των μεγάλων ομάδων, οι οποίες αντέδρασαν έντονα.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50%, ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

«Μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον, πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες» κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και για έλεγχο μέσω self test.

Χορός και τραγούδι για λίγο ακόμη: Αντιδρούν οι επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων στα νέα μέτρα

Τις περισσότερες αντιδράσεις εκφράζουν οι ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων, που τους καλούν, όπως λένε, να βάλουν λουκέτο τα μεσάνυχτα, όταν δηλαδή ξεκινά η δουλειά.

Αγωνία υπάρχει επίσης και για το αν θα καταργηθεί η μουσική, όπως άφησε να εννοηθεί Θάνος Πλεύρης, για την περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το διάστημα 3/1 – 16/1.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά τις ανακοινώσεις στο ακόλουθο video

 

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα