arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
CHA000018

Παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2021 με έκπτωση τρία τοις εκατό (3%) επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπ.Οικονομικών ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

1. Παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2021 με έκπτωση τρία τοις εκατό (3%) επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου.

2. α. Ρυθμίζονται εκ νέου οι ανεξόφλητες απαιτήσεις των επιχειρήσεων-δικαιούχων έως 31.12.2015 της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 21 του ν.1767/1988, μέσω της χορήγησης δικαιώματος έκπτωσης από οφειλές τους έναντι της φορολογικής διοίκησης ή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

β. Προβλέπεται η απαλλαγή των ανωτέρω οφειλών των επιχειρήσεων από τόκους και προσαυξήσεις για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

γ. Προσδιορίζονται οι οφειλές που εξαιρούνται της ως άνω ρύθμισης.

δ. Παρέχεται εξουσιοδότηση ρύθμισης με κ.υ.α. των ειδικότερων θεμάτων.

2.Αναστέλλεται σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.

3.Παρατείνονται κατά έναν (1) μήνα, οι προθεσμίες:
– για την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων, τακτικών και προπληρωμής, δημοσίων επενδύσεων καθώς και για τη διενέργεια των αντίστοιχων λογιστικών εγγραφών για την εμφάνιση των πληρωμών του Π.Δ.Ε., που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2021 στη δημόσια ληψοδοσία,
– για τη διενέργεια των τακτοποιητικών λογιστικών εγγραφών για την εμφάνιση των εξόδων του τακτικού προϋπολογισμού (πληρωμές δημόσιου χρέους και δαπάνες προξενικών αρχών), που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2021 με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αιτιολογική έκθεση

Άρθρο 2

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2021 παρέχεται έκπτωση τρία τοις εκατό (3%) επί του συνολικού ποσού του οφειλόμενου φόρου.

Άρθρο 3

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αποσκοπεί στον επανασχεδιασμό της διαδικασίας απόσβεσης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων του άρθρου 87 του ν. 4706/2020 (Α’ 136), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4722/2020 (Α’ 177) με σκοπό την απλοποίηση, επιτάχυνση και επίλυση των προβλημάτων, που διαπιστώθηκαν κατά την περίοδο εφαρμογής της διαδικασίας συμψηφισμού ή παρακρατήσεων.

Ειδικότερα, κατά το στάδιο εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων και της εκδοθείσας υπό στοιχεία οικ. 14631/27.9.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (θ’ 4442), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αναδείχτηκαν πολλά σημαντικά προβλήματα, όπως πολυπλοκότητα στη διαδικασία, με διοικητική εμπλοκή διαφορετικών υπηρεσιών για παρόμοιες ενέργειες, καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσβεσης των απαιτήσεων, με επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και επακόλουθο μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος για τη διοίκηση και τις επιχειρήσεις, στρέβλωση των κανόνων συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, με πρόσθετες υποχρεώσεις τους και συνακόλουθα προβλήματα, αδυναμία συμψηφισμού των απαιτήσεων για συνεπείς επιχειρήσεις.

Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα απλοποιημένης και ταχείας απόσβεσης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων, μέσω χορήγησης δικαιώματος έκπτωσης από οφειλές στη φορολογική διοίκηση ή και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Συνέχεια του άρθρου εδώ

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα