arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πώς κερδίζετε την έκπτωση του 3% – Ποιοι θα πάρουν και… αναδρομικά τη «φοιτητική» επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα
income tax g3a0354060 1280 e1649754558740

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί κάτι παραπάνω από 90.000 δηλώσεις Ε1, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,4% του συνόλου (περίπου 6,4 εκατ.). Φέτος υπάρχουν καινοτομίες στις φορολογικές δηλώσεις. Για πρώτη φορά, στις φορολογικές δηλώσεις 2022 συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα).

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς κερδίζετε την έκπτωση του 3% στο φόρο

Οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, προβλέπεται έκπτωση 3% στο φόρο που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις. Την έκπτωση αυτή θα «δουν» μόνο όσοι είναι σε θέση να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο -δηλαδή όλο το ποσό- μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022.

Όσοι θέλουν και μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο και να έχουν έκπτωση 3% θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην ταυτότητα οφειλής. Κατά την έκδοση της ταυτότητας οφειλής (για εκτύπωση) θα υπάρχει ένα πεδίο όπου θα υπολογίζεται μια ξεχωριστή ταυτότητα οφειλής, στην οποία θα έχει ήδη «περαστεί» η έκπτωση του 3%. Σε αυτό το πεδίο θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι η πληρωμή του μειωμένου ποσού θα γίνεται δεκτή μέχρι τις 29 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου.

Ποιοι θα πάρουν και… αναδρομικά τη «φοιτητική» επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα

Από τη φορολογική δήλωση των γονιών εξαρτάται η επιδότηση ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας των παιδιών. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις 2022 υπάρχει ειδικός κωδικός προκειμένου να γίνει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας των παιδιών τους, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που στην φορολογική τους δήλωση έχουν προστατευόμενα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο θα πρέπει στον πίνακα 12 του εντύπου Ε1 να συμπληρώσουν τον κωδικό με τον «Αριθμός παροχής ρεύματος» της μισθωμένης κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων τους που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει να προχωρήσει η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, πρέπει στις νέες στήλες των πινάκων των περιπτώσεων 11, 12 και 13 με τίτλο «Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης» να αναγράψουν τον αριθμό της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης, ο οποίος είναι απαραίτητος για την έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι νέοι κωδικοί 818, 820 και 822 συμπληρώνονται σε περίπτωση που στη συγκεκριμένη μίσθωση έχει συμβληθεί ο/η σύζυγος ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

Εάν η δήλωση συμπληρωθεί σωστά, οι φοιτητές με κατανάλωση ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες το μήνα θα λάβουν επιδότηση 42 ευρώ για τον Ιανουάριο, 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο και 39 ευρώ για τον Μάρτιο, δηλαδή συνολικά 120 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αντίστοιχα η επιδότηση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με βάση τις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει η κυβέρνηση για την επιδότηση των νοικοκυριών. Οι αναδρομικές εκπτώσεις θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών από τον Ιανουάριο για τις επιδοτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους φοιτητές. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να έχει συναφθεί μισθωτήριο συμβόλαιο το οποίο να έχει αναρτηθεί στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ στο myAADE.

Σύμφωνα με την απόφαση:

«Στις νέες στήλες των πινάκων των περ. 11, 12 και 13 με τίτλο ”Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης”, συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης και στη νέα στήλη του πίνακα της περ. 12 με τίτλο ”Αριθμός παροχής ρεύματος”, συμπληρώνεται ο αριθμός της παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Οι νέοι κωδικοί 818, 820 και 822 συμπληρώνονται σε περίπτωση που στη συγκεκριμένη μίσθωση έχει συμβληθεί ο/η σύζυγος ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο».

Πηγή: iefimerida.gr, dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα