arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Τα επίμαχα σημεία της ρύθμισης για τη μείωση φόρου 50% σε αγρότες
man g42eedd22d 1280 e1650003372771

Νόμο του κράτους αποτελούν οι ρυθμίσεις βάσει των οποίων περιορίζεται κατά το ήμισυ η φορολογία αγροτών που συμμετέχουν είτε σε αναγνωρισμένες συλλογικές οργανώσεις (συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών), είτε παραδίδουν τουλάχιστον κατά 75% την παραγωγή τους σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τη συμβολαιακή γεωργία.

Τα επίμαχα σημεία της ρύθμισης για τη μείωση φορολογίας 50% στους αγρότες που δρουν σε συλλογικά σχήματα  

Το πνεύμα του νόμου θέλει να ανανεώσει το συνεταιριστικό κίνημα και να δώσει χειροπιαστά κίνητρα σε αγρότες για μια πιο οργανωμένη διάθεση των προϊόντων τους, κάτι θετικό και ζητούμενο έπειτα από την αρνητική πορεία που ακολούθησαν οι συνεταιρισμοί τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτι τέτοιο φυσικά συνεπάγεται και τον περιορισμό της παραοικονομίας, αφού η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων θα γίνεται εκ των πραγμάτων με παραστατικά για όσους προσβλέπουν στη μείωση της φορολογίας τους. Φυσικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί η διατύπωση του νομοθέτη ότι οι αγρότες «δεσμεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων με 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων της παραγωγής τους». Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαριστεί και η διαδικασία βεβαίωσης της παράδοσης, αλλά και τα όμοια και παρεμφερή προϊόντα.

Παράλληλα, το νέο πλαίσιο έρχεται να διευκολύνει τη συνεργασία αγροτών και μεταποίησης, αφού και η συμβολαιακή γεωργία ευνοείται από τη ρύθμιση που μειώνει κατά 50% τον φόρο εισοδήματος των παραγωγών. Ωστόσο εδώ, ακουμπούν και κάποιοι εύλογοι προβληματισμοί, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την απουσία στην Ελλάδα ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου που να διέπει τη συμβολαιακή γεωργία, η οποία έχει αναπτυχθεί κυρίως βάσει των προτεραιοτήτων της βιομηχανίας. Μάλιστα, στις περιπτώσεις καλλιεργειών κατά τις οποίες η συμβολαιακή «τρέχει» μέσω συνεταιρισμών, υπάρχει ο κίνδυνος παράκαμψής τους από τις βιομηχανίες, αποδυναμώνοντας τελικά  βιομηχανίες και συνεταιρισμοί υποδέχονται τα ίδια προϊόντα, υπάρχει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του συνεταιρισμού.

Ειδικότερα με βάση το άρθρο 15 του νόμου για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που ψηφίσθηκε από τη Βουλή προβλέπεται:

Άρθρο 15 

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών 

  1. Σε φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) είναι αγρότες μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α΄52) και προμηθεύουν το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα με ποσότητες προϊόντων ίσες με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους, ή 

β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύμβαση με συγκεκριμένη επιχείρηση – αγοραστή, με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 16, με την οποία δεσμεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων με εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων της παραγωγής τους. 

  1. Η παρ. 1 εφαρμόζονται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής. 


Σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών:

«Με μεγάλη ικανοποίηση η ΕΘΕΑΣ γνωστοποιεί στα μέλη της και στους συνεταιρισμένους παραγωγούς της χώρας πως ένα από τα πάγια και διαρκή αίματά της ικανοποιήθηκε με τον πλέον ενδεδειγμένο, μάλιστα, τρόπο, καθώς στα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών ή/και εταιρικών μετασχηματισμών», που από σήμερα αποτελούν νόμο του κράτους, υπάρχουν όλες εκείνες οι πρόνοιες που δύνανται να ανακουφίσουν φορολογικά τους αγρότες και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, μειωμένη κατά 50% θα είναι η φορολόγηση συνεταιρισμένων ή με συμβολαιακή γεωργία αγροτών για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022. Παράλληλα, καθορίζεται το περιεχόμενο των συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, δηλαδή της Συμβολαιακής Γεωργίας.

Πρόκειται για μια σαφώς θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα κατά τη δεδομένη περίοδο των τόσο οξυμένων προβλημάτων, που συνδυαστικά με παράλληλα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και με ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες για τις οποίες η ΕΘΕΑΣ εργάζεται συστηματικά, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγροτική οικονομία.

Πηγή:agronews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα