arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους και επιδότηση εισφορών – Η απόφαση
money 1012599 1280 e1617171555888

Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση – Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ένταξης

Με την απόφαση Δ.15/Δ’/22841/2023 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 9 του ν. 4997/2022 λόγω μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης.

Αναλυτικά η απόφαση:

Άρθρο 1

Σκοπός του προγράμματος-Διάρκεια

  1. Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή κινήτρων σε κάθε είδους επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και κλάδου δραστηριότητας, για μετατροπή των συμβάσεων εργασίας μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, μέσω της επιδότησης μέρους των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, για διάστημα ενός (1) έτους, με στόχο την αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
  2. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ισχύει από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης και η υποβολή αιτήσεων ισχύει έως και την 31η.12.2023.

Άρθρο 2

Δικαιούχοι-Προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα-Ωφελούμενοι

  1. Στο πρόγραμμα εντάσσονται κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, οι οποίες στις 9.9.2022 απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης σε ποσοστό ανώτερο του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους. Επιλέξιμες για μετατροπή είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 9.9.2022 και εξακολουθούν να είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
  2. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις εργοδότες του άρθρου 1 υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ένταξή τους είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή έχουν ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τον e-ΕΦΚΑ, το ΤΕΚΑ και τους λοιπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης και η ρύθμιση τηρείται, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.
  3. Οι από μετατροπή συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον ενός (1) έτους, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.
  4. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επιχειρήσεων, οι οποίοι απασχολούνταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης μέχρι και τις 9.9.2022, παραμένουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και δεν έχει υποβληθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.

Άρθρο 3

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

  1. Για τις επιχειρήσεις εργοδότες του άρθρου 2 επιδοτούνται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), για κάθε σύμβαση μερικής απασχόλησης που μετατρέπεται σε πλήρη, οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης, βάσει της ασκούμενης δραστηριότητας.

Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, το οποίο αρχίζει από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης εργασίας και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του επόμενου έτους της μετατροπής της σύμβασης εργασίας από μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης.

Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των μηνιαίων αποδοχών του εργαζόμενου, όπως αυτές ορίζονται στις οικείες διατάξεις της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας και τις καταστατικές διατάξεις των φορέων.

  1. α. Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) προς τον e-ΕΦΚΑ, το ΤΕΚΑ, τον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης και τα ΝΠΙΔ εκ μετατροπής βάσει της παρ. 20 του άρθρου 6 του ν. 3029/2002 υποχρεωτικής ασφάλισης, για το χρονικό διάστημα υπαγωγής στο πρόγραμμα, υπολογίζονται επί των μηνιαίων αποδοχών σύμφωνα με τα ανωτέρω και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%).

β. Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για τον e-ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ και των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών για τους λοιπούς φορείς ασφάλισης της περ. α, που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις εργοδότες για κάθε μισθολογική περίοδο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με βάση τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και κωδικούς κάλυψης, με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. και των λοιπών φορέων ασφάλισης.

Στα σχετικά πεδία της ΑΠΔ και των αναλυτικών καταστάσεων εισφορών για κάθε μισθολογική περίοδο καταχωρίζεται το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη/ή ασφαλισμένου), το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μισθολογική περίοδο.

Συνέχεια του άρθρου εδώ

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα