arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
epimelitirio

ΜΗΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αναβολή της 2ης ημερίδας «Οι μελανές οπές και η αιχμαλωσία του φωτός»
Νέα ημερομηνία Τετάρτη 7 Ιουνίου
Εν όψει των εκλογών και των πολιτικών ομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Μαΐου στην Τρίπολη, η ημερίδα «Οι μελανές οπές και η αιχμαλωσία του φωτός» που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Μαΐου αναβάλλεται. Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής της Ημερίδας είναι Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Επόμενη ημερίδα: Τετάρτη 24 Μαΐου, 19:00
«4 bit ιστορίας: ασυνήθιστα συμβάντα που επηρέασαν τον κόσμο της πληροφορικής»
Δρ. Χρήστος Τρυφωνόπουλος, Ειδικός σε θέματα διαχείρισης πληροφορίας
Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Το πρόγραμμα των επόμενων ημερίδων, που έχουν προγραμματίσει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχει εδώ.

ΞΕΚΙΝΟΎΝ ΟΙ ΑΙΤΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΝΙΚΉΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑΣ
Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, στις 13:00, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τον Γ΄ κύκλο του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία». Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, στις 15:00. Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 300 νέων ανέργων, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, ηλικίας 18-29 ετών, που θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου. Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση: https://www.ependyseis.gr.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΆΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΓΙΑ ΑΙΤΉΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΚΥΚΛΏΝΩ – ΑΛΛΆΖΩ ΘΕΡΜΟΣΊΦΩΝΑ»
Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», μέσω του οποίου επιδοτείται σε ποσοστό έως 60% η αντικατάσταση ηλεκτρικού από ηλιακό θερμοσίφωνα. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://allazothermosifona.gov.gr/. Σήμερα, Παρασκευή 12/5, για ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4. Το Σάββατο 13/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6. Την Κυριακή 14/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8 και την Δευτέρα 15/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0. Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων

ΚΕΕΕ: ΞΕΚΙΝΆΕΙ ΣΎΝΤΟΜΑ ΔΡΆΣΗ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗΣ ΓΙΑ 4.500 ΆΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΛΆΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ
Ξεκινάει σύντομα η δράση: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού και Καταπολέμησης της ανεργίας στον κλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών» από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Βασική συνιστώσα του έργου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι ότι θα προσδώσει περαιτέρω κύρος στα σχετικά επαγγέλματα του κλάδου των υποδομών και των μεταφορών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τόσο της αγοράς προς τους επαγγελματίες του τομέα όσο και των ίδιων των επαγγελματιών στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους, παρέχοντάς τους όλα τα εχέγγυα για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας. Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα περιέχονται στην ειδική ιστοσελίδα: https://apko05.uhc.gr/

ΑΠΌ 11/5 ΟΙ ΑΙΤΉΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΉΣ ΣΤΗ ΔΡΆΣΗ «ΦΟΡΤΊΖΩ ΠΑΝΤΟΎ»
Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη δράση «Φορτίζω Παντού» για την εγκατάσταση 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πλατφόρμα της δράσης (https://fortizopantou.gov.gr/) θα λειτουργήσει επίσης εντός της ημέρας για ενημερωτικούς σκοπούς. Ο βασικός στόχος της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η δημιουργία, με όρους υγιούς ανταγωνισμού, ενός βασικού δικτύου δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας τόσο τις πόλεις όσο και το εθνικό οδικό δίκτυο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν με το ηλεκτρικό τους όχημα παντού χωρίς άγχος, οικονομικά και «πράσινα».

ΠΏΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΊ Η ΕΙΔΙΚΉ ΕΚΛΟΓΙΚΉ ΆΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΤΟΜΈΑ
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, (ΦΕΚ Β’ 2989-6 Μαΐου 2023), καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους, κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας εδώ

ΞΕΚΙΝΟΎΝ ΟΙ ΑΙΤΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΈΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗΣ 5.000 ΑΝΈΡΓΩΝ, ΈΜΦΑΣΗ ΣΕ ΠΡΆΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΊΚΕΣ
Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες». Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία 5.000 νέων, «πράσινων» θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην πράσινη οικονομία. Όπως αναφέρει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της, η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 15 μήνες, έως 12.264 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε α) μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε β) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΆΜΕΣΑ ΕΓΙΝΕ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα τρία πρώτα προγράμματα κατάρτισης της πράξης Επαγγελματική Κατάρτιση Ανέργων  με Κωδικό ΟΠΣ 5063657 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» ενώ το 4ο είναι στο στάδιο της πιστοποίησης των ωφελούμενων.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας μέσω της πράξης Επαγγελματική Κατάρτιση Ανέργων, στοχεύει στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, με σκοπό την απόκτηση κατάλληλων γνώσεων και ικανοτήτων των 260 ανέργων ωφελουμένων με απώτερο σκοπό την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται δε, ότι οι ωφελούμενοι άνεργοι προέρχονται από τους τρεις Δήμους (Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας) της περιοχής παρέμβασης της Στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Επιμελητήριο Αρκαδίας αντιλαμβανόμενο τις ανάγκες των ωφελούμενων, άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι, προέβη άμεσα για την πληρωμή τους πριν από το Πάσχα, έτσι ώστε να διευκολυνθούν εν όψει των εορταστικών ημερών.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα