arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
epimelitirio

ΣΕ ΔΗΜΌΣΙΑ ΔΙΑΒΟΎΛΕΥΣΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΥΣ SERVICERS, ΟΚΤΏ ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΎ ΧΡΈΟΥΣ
Οκτώ παρεμβάσεις με μέτρα για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, την ενίσχυση της διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών από τους servicers και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού εντός του τραπεζικού συστήματος προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/?p=1209 έως την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Το νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167» εισάγει ρυθμίσεις οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, δημιουργούν ένα νέο πλέγμα υποχρεώσεων σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών από τους servicers, επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στην πτωχευτική διαδικασία και στον φορέα απόκτησης ακινήτων, θωρακίζοντας τους ευάλωτους οφειλέτες, ενώ προωθούν και τη χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.

ΥΠΕΝ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΈΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΈΑ ΤΙΜΟΛΌΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΉΣ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ
Διευκρινίσεις και χρηστικές πληροφορίες για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου, την έκτακτη ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών, το νέο τιμολόγιο για τους πολύτεκνους και το πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και ευάλωτων νοικοκυριών δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη μορφή ερωτήσεων / απαντήσεων.
Κατεβάστε το αρχείο ερωτοαπαντήστεων εδώ.

ΆΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ MYΘΈΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΉΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΎΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΊΔΟΜΑ ΘΈΡΜΑΝΣΗΣ
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις έως και τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης που εφέτος κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο. Όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βήματα για την αίτηση και να δείτε τις ερωτοαπαντήσεις σχετικά με το θέμα.

ΔΥΠΑ: 5.000 ΝΈΕΣ ΕΠΙΔΟΤΟΎΜΕΝΕΣ ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΣΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗΣ ΑΝΈΡΓΩΝ 55+ ΕΤΏΝ
Η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε την επέκταση με 5.000 νέες προσφερόμενες θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

ΑΎΞΗΣΗ ΎΨΟΥΣ 8% ΣΤΟ ΕΛΆΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΈΝΟ ΕΙΣΌΔΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΉΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΟΎΝ ΑΠΌ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2023
Η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8% και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023 σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Επιπλέον η αύξηση του εγγυημένου ποσού συμπαρασύρει και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.

ΆΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥOUTH PASS
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την καταβολή του Youth Pass οι νέοι 18 και 19 ετών. Η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αφορά σε περίπου 200.000 νέους, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν προβλέπονται περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Οι νέοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου. Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Οι ενισχύσεις θα έχουν αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση έως και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΆ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΎΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΉΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΌΤΗΣΗΣ
«Παράθυρο» σε προσωποποιημένη πληροφόρηση για τους συνταξιούχους του Δημοσίου «ανοίγει» ο e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ). Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία στον ιστότοπο του φορέα (https://www.efka.gov.gr/el) και, πλέον, παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του σε κύριο φορέα του δημοσίου τομέα.

ΑΑΔΕ: ΑΥΤΌΜΑΤΗ ΑΠΌΔΟΣΗ ΑΦΜ ΣΕ ΠΆΝΩ ΑΠΌ 350.000 ΑΝΗΛΊΚΟΥΣ ΆΝΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΏΝ
Στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, άνω των 12 ετών, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών. Kαμία ενέργεια των γονέων δεν απαιτείται. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, είτε μέσω ηλεκτρονικής ειδοποίησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE είτε μέσω ανάρτησης στην ψηφιακή πύλη myAADE. Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα