arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Νέες αλλαγές στο Airbnb: Πότε ο φόρος φτάνει το 44%
airbnb g832ff096f 1280

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο έως 44% για εισοδήματα από Airbnb μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών.

Ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία χαρακτηρίζεται το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιώτες από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο ακινήτων. Το παραπάνω ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρέχονται υπηρεσίες, εκτός από την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων.

Το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιώτες από βραχυχρόνιες μισθώσεις τριών ή περισσότερων ακινήτων κατατάσσεται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ως εκ τούτου, ο φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται πλέον με προοδευτική κλίμακα από 9% έως 44% μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών. Επίσης, τα ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις από επιχειρηματίες με τρία ή περισσότερα μισθωμένα ακίνητα και νομικά πρόσωπα υπόκεινται σε ΦΠΑ 13%.

Από την άλλη πλευρά, τα ενοίκια που αποκτούν ιδιώτες οι οποίοι μοιράζονται μέχρι δύο ακίνητα σε δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως μισθώσεις κατοικιών και, ως εκ τούτου, παραμένουν εκτός του πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ.

Για τις μισθώσεις που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών οικονομίας διαμοιρασμού, η παράλειψη των φορολογουμένων να καταχωρίσουν τα ακίνητα στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» οδηγεί σε πρόστιμα ίσα με το 50% του ακαθάριστου εισοδήματος που παράγεται εντός του έτους που σημειώθηκε η παράβαση, με ελάχιστο ποσό 5.000 ευρώ. Επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του έτους αυξάνει το πρόστιμο στο διπλάσιο.

Το νέο πλαίσιο εφαρμόζεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανεξάρτητα από το αν το ακίνητο είναι καταχωρημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι και ανεξάρτητα από το αν η βραχυχρόνια μίσθωση συνάπτεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Στόχο αποτελεί η εξισορρόπηση των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των φορέων της τουριστικής βιομηχανίας στο σύνολό της.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα