Σύσταση επιχείρησης σε 5 μέρες

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17/02/2016 / ΩΡΑ: 10:00 / ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΝΕΑ

Με μία απλή γνωστοποίηση στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία θα εκδίδονται οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων τροφίμων και ποτών, των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτό περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Εκπονείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, υπό την εποπτεία της υφυπουργού Βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη.
Από τα δεδομένα του ΓΕΜΗ προκύπτει η κατακόρυφη μείωση των ιδρύσεων επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών.

Εξέλιξη η οποία συνδέεται από παράγοντες της αγοράς με την αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ βρίσκεται σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, την εξεταζόμενη χρονική περίοδο -σ.σ. 1/1/2016-9/2/2016- συστάθηκαν 2.303 εταιρίες όταν το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν οι ιδρύσεις επιχειρήσεων άγγιξαν τις 3.736 εταιρίες, το 2014 τις 4.667, το 2013 ιδρύθηκαν 4.823 εταιρίες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχαν ιδρυθεί 5.374 εταιρίες. Δηλαδή μεταξύ του 2012 και του 2016 τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους, οι συστάσεις επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών έχουν μειωθεί κατά 57,14%, ενώ μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα για το εξεταζόμενο διάστημα των 40 πρώτων ημερών του 2015 και του 2016, η ποσοστιαία μείωση άγγιξε το 38,35%.

Η μόνη νομική μορφή που «αντιστέκεται» ακόμη είναι η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία – ΙΚΕ, γνωστή και ως εταιρεία του 1 ευρώ.

Εταιρική μορφή η οποία είναι η μοναδική που εμφάνισε θετικό πρόσημο στις συστάσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες νομικές μορφές, κάτι που αποδίδεται και στα πλεονεκτήματα της ΙΚΕ σε σχέση με εταιρικούς τύπους όπως οι Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ που είναι μεταξύ των άλλων η μη υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όλων των εταίρων, αλλά μόνο του διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου, στην περίπτωση που είναι μονοπρόσωπη.

Πηγή:dikaiologitika.gr