arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Μειώθηκαν οι δημόσιες εγγραφές στον τομέα της τεχνολογίας
CHA000004

Υποτονικό ήταν το ενδιαφέρον για δημόσιες εγγραφές στο χώρο της τεχνολογίας το 1ο τρίμηνο του 2016, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, προσβλέποντας σε αλλαγή του κλίματος και επάνοδο της εμπιστοσύνης στις αγορές. Συνολικά, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο της τεχνολογίας, όπως εκφράστηκε μέσα από τις δημόσιες εγγραφές στον κλάδο, κατά το 1ο τρίμηνο του 2016, ήταν μειωμένο κατά 24%, εν αναμονή βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς.

Μάλιστα, στην εξαιρετικά κινητική αγορά τεχνολογίας των ΗΠΑ δεν υπήρξαν δημόσιες εγγραφές κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Αφενός οι εταιρείες τεχνολογίας και αφετέρου οι παλαιοί επενδυτές, βρίσκονται σε αναμονή, προσδοκώντας υψηλότερες αποτιμήσεις σε μία μεταγενέστερη ημερομηνία.

Στο μεταξύ, εξαιρετικά περιορισμένο ήταν και το ενδιαφέρον για δημόσιες εγγραφές εταιρειών από τον χώρο των Τηλεπικοινωνιών κατά το 1ο τρίμηνο του 2016.

Πάντως, η εικόνα των δύο κλάδων δεν διαφέρει από την πορεία του συνόλου της αγοράς το 1ο τρίμηνο, καθώς επιβραδύνθηκε σημαντικά η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση από το 1ο τρίμηνο του 2009.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ Global IPO Trends: 2016 1Q, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών το 1ο τρίμηνο παγκοσμίως μειώθηκε κατά 39%, ενώ η αξία τους κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015. Συνολικά, 167 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν μόλις $12,1 δις, σημειώνοντας μείωση 39% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 70% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η μείωση, ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, δείχνει ότι έχει μειωθεί αισθητά και η μέση αξία των δημόσιων εγγραφών, καθώς οι επιχειρήσεις επιλέγουν να προχωρήσουν σε μία μικρότερη δημόσια εγγραφή με την προοπτική μιας επαναληπτικής προσφοράς, όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

Αστάθεια
Η υποτονική δραστηριότητα κατά το 1ο τρίμηνο ήταν εμφανής σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, από την Αμερικανική ήπειρο και τη Νοτιοανατολική Ασία μέχρι την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA).

Στην περίπτωση της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών μειώθηκε το 1ο τρίμηνο του 2016 κατά 31% και τα αντληθέντα κεφαλαία κατά 55% ($6,6 δις), ωστόσο η περιοχή παραμένει η πιο δραστήρια παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 61% του συνόλου.

Σημαντική μείωση (76%) σημείωσαν και τα αντληθέντα κεφάλαια και στην EMEIA, φθάνοντας τα $4,7 δις, ενώ ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών μειώθηκε κατά 43%, φθάνοντας τις 51. Αντίθετα με άλλες περιοχές, οι δημόσιες εγγραφές προερχόμενες από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων, αν και μειωμένες σε σχέση με το 2015, αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη, αντιπροσωπεύοντας το 33% των αντληθέντων κεφαλαίων και το 10% του αριθμού των εγγραφών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξε πτώση του ποσοστού των δημόσιων εγγραφών προερχόμενων από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων κατά 80% ως προς τον αριθμό των εγγραφών σε σχέση με το 2015.

Πρώτο το Λονδίνο
Η κύρια και η εναλλακτική (ΑΙΜ) αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου παρέμειναν και το 1ο τρίμηνο του 2016, οι πιο δραστήριες χρηματαγορές της περιοχής, συγκεντρώνοντας το 47% των ευρωπαϊκών δημόσιων εγγραφών. Δύο από τις πέντε μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως το 2016 πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, καθώς επιχειρήσεις με σωστές αποτιμήσεις, συχνά με την υποστήριξη εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να εξασφαλίζουν ισχυρές επιδόσεις.

Πηγή:sepe.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα