arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Τα προσόντα και η πιστοποίησή τους για την άδεια του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή
log4

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014-56 Ε.Ε. στην Ελληνική νομοθεσία που αφορά τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών του Κανονισμού 537-2014.

Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να περιγράψει τα προσόντα του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή, την πιστοποίησή τους μέσα από επαγγελματικές εξετάσεις, τον έλεγχο των θεωρητικών γνώσεων και την πρακτική άσκηση.

Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, για να χορηγηθεί σε φυσικό πρόσωπο επαγγελματική άδεια Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά στο πρόσωπο του υποψηφίου οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ο υποψήφιος να είναι κάτοχος τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΑΕΙ), ή τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕΙ) οικονομικής κατεύθυνσης

2. Να έχει περάσει με επιτυχία τις επαγγελματικές εξετάσεις που προβλέπονται

3. Να έχει ολοκληρώσει την πρακτική του άσκηση

Οι επαγγελματικές εξετάσεις είναι γραπτές με την επιφύλαξη της αδυναμίας διενέργειας γραπτών εξετάσεων στις περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τα γνωστικά αντικείμενα των επαγγελματικών εξετάσεων αναφέρονται τουλάχιστον, τα ακόλουθα:

α) Γενικές Αρχές Λογιστικής και Λογιστικά Πρότυπα.

β) Νομοθετικές ρυθμίσεις και πρότυπα αναφερόμενα στη σύνταξη ατομικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

γ) Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

δ) Χρηματοοικονομική ανάλυση.

ε) Κοστολόγηση και διοικητική λογιστική.

στ) Διαχείριση κινδύνων και εσωτερικός έλεγχος.

ζ) Ελεγκτική και επαγγελματικές ικανότητες του ελεγκτή.

η) Νομοθετικές ρυθμίσεις και επαγγελματικά πρότυπα σχετικά με υποχρεωτικούς ελέγχους και τις λοιπές ελεγκτικολογιστικές εργασίες και τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.

θ) Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα όπως αναφέρονται στο άρθρο 30 του παρόντος νόμου. ι) Κανόνες ανεξαρτησίας και επαγγελματική δεοντολογία.

ια) Αρχές και ειδικά θέματα εταιρικού δικαίου και εταιρικής διακυβέρνησης συναφή με ελεγκτικές εργασίες.

ιβ) Αρχές και ειδικά θέματα πτωχευτικού δικαίου. ιγ) Φορολογικό δίκαιο.

ιδ) Αρχές και ειδικά θέματα αστικού και εμπορικού δικαίου.

ιε) Αρχές και ειδικά θέματα ασφαλιστικού και εργατικού δικαίου.

ιστ) Πληροφορική και Μηχανογραφικά συστήματα.

ιζ) Αρχές Οικονομίας, Χρηματοοικονομικής και Οικονομικής των επιχειρήσεων. ιη) Στοιχεία Μαθηματικών και Στατιστικής.

ιθ) Βασικές αρχές χρηματοοικονομικής διοίκησης.

Τέλος, όπως αναφέρει το κείμενο της διαβούλευσης, οι ασκούμενοι πραγματοποιούνπρακτική άσκηση πέντε (5) ετών τουλάχιστον εκ των οποίων τα δύο (2) έτη μετά το πέρας των επαγγελματικών εξετάσεων, η οποία θα καλύπτει κυρίως τον έλεγχο των ατομικών ή/ και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων ή παρόμοιων οικονομικών καταστάσεων. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία που έχει λάβει άδεια σε οποιοδήποτε κράτος μέλος.

Ως συμπέρασμα των ανωτέρω προκύπτει η θέληση του νομοθέτη, αφενός μεν αναβάθμισης του Έλληνα Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή, αφετέρου δε ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την πιστοποίηση των απαιτούμενων γνώσεων και της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Βέβαια, η απαιτούμενη εκπαίδευση παρέχεται από τους επίσημους φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του κράτους και όχι επί πλέον από Ινστιτούτα τα οποία ιδρύουν ή συνεργάζονται αντίστοιχοι επαγγελματικοί φορείς, κάτι που υφίσταται στις χώρες με Αγγλοσαξονικό σύστημα. (Institute of Certified Public Accountants of Cyprus, The Institute of Chartered Accountants of Scotland κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία γραπτών εξετάσεων σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, εφόσον διενεργηθούν με τις απαραίτητες προϋποθέσεις και κατά την άποψή μας σε συνεργασία με Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ή άλλους πιστοποιημένους φορείς, σε συνδυασμό με την ευρεία χρονικά απαιτούμενη πρακτική εκπαίδευση, θεωρούμε ότι αναβαθμίζει το συγκεκριμένο θεσμό και την αξιοπιστία του στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά παροχής πιστοποιημένων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Πηγή:e-forologia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα