arcadianet espa
Enterprise Europe Network
60 Λόγοι για την ΕΕ – Γιατί χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση
een

Οι πατεράδες και οι παππούδες μας πολεμούσαν μεταξύ τους. Σήμερα έχουμε την πολυτέλεια να εμπιστευόμαστε τους Ευρωπαίους γείτονές μας. Ένας πόλεμος εντός της ΕΕ είναι κάτι το αδιανόητο, η ανατολική και η δυτική Ευρώπη έχουν ενωθεί. Το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη, εγγυάται την ειρήνη. Θείο δώρο!

Επί αιώνες η Ευρώπη μαστιζόταν από πολέμους. Στον 20ό αιώνα, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 55 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η παλιά Ευρώπη κατέρρευσε. Είχε φτάσει η ώρα της ενωμένης Ευρώπης, της προαιώνιας —από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων έως σήμερα— ιδέας. Σήμερα, πάνω από μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίοι ζουν σε συνθήκες ειρήνης και ελευθερίας χάρη στην ΕΕ. Όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, «η Ελλάδα δεν οραματίζεται το μέλλον της έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέλλον και προοπτική, υπό όρους πολιτισμού και Δημοκρατίας, δίχως να έχει στους κόλπους της, και μάλιστα ως πυρήνα της, την Ελλάδα, την ιστορία της, τον πολιτισμό της και την Δημοκρατία της».

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την ευρωπαϊκή ιδέα. Τα ευρωπαϊκά κράτη έπρεπε να αναπτύξουν τόσο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής κοινότητας, που να είναι πλέον αδύνατος ένας πόλεμος μεταξύ τους. Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1952 ήταν το πρώτο βήμα και ακολούθησαν οι Συνθήκες της Ρώμης το 1957, που σηματοδότησαν την απαρχή του ειρηνιστικού έργου «Ευρώπη».

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ποτέ δεν υπήρξε στην Ευρώπη μια τόσο μεγάλη και συνεχής περίοδος ειρήνης, 70 και πλέον ετών. Κι αυτό, σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν περισσότερες από 40 ένοπλες διενέξεις, στις οποίες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 000 άνθρωποι. Οι διαφωνίες λύνονται σήμερα με διαφορετικό τρόπο και, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλωντ Γιούνκερ: «Κάποιες φορές συγκρουόμαστε. Αλλά οι συγκρούσεις μας είναι λεκτικές. Επιλύουμε τις διαφορές μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι στα χαρακώματα». Για τη διάδοση της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ βραβεύτηκε το 2012 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Πολλοί, φυσικά, αναρωτήθηκαν αν αξίζει η ΕΕ αυτή τη διάκριση — παρότι πρόσφυγες πεθαίνουν στη Μεσόγειο και πολλές χώρες της ΕΕ εξάγουν όπλα. Ναι, το αξίζει. Γιατί η συμβολή της στην ειρήνη είναι αδιαμφισβήτητη.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα