arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Οι φόροι ρίχνουν την ζήτηση καυσίμων στην Ελλάδα – Άλλη εικόνα στις παγκόσμιες αγορές
clock 1461689 1920

Μείωση 1,2% σημειώθηκε στην κατανάλωση πετρελαιοειδών στη χώρα πέρυσι, καθώς περιορίστηκαν τόσο οι μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα, όσο και η θέρμανση με υγρά καύσιμα σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Στον αντίποδα ο IEA ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο να αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική κατανάλωση ανήλθε πέρυσι σε 7.186.497 μετρικούς τόνους από 7.272.582 μετρικούς τόνους το 2016, και προήλθε κατά κύριο λόγο από τη μείωση στην κατανάλωση της βενζίνης σούπερ κατά 61,4%, της αμόλυβδης βενζίνης κατά 3,5% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 2,3%.

Στον αντίποδα, σημειώθηκε αύξηση στις ακόλουθες κατηγορίες πετρελαιοειδών: βενζίνη σούπερ αμόλυβδη 98/100 (5,6%), υγραέριο (1,7%) και πετρέλαιο κίνησης (0,1%). Η κατανάλωση των κατηγοριών μαζούτ χαμηλού θείου και μαζούτ υψηλού θείου ανήλθε αντίστοιχα σε 371.730 και 155.168 μετρικούς τόνους.

Οι περιφέρειες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία και ακολουθούν οι περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κρήτης, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας. Η χαμηλότερη κατανάλωση παρατηρείται στις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Βορείου Αιγαίου.

Άλλη εικόνα στην παγκόσμια αγορά

Η ζήτηση για το πετρέλαιο θα αυξηθεί σταθερά το 2019 χάρη στην ισχυρή παγκόσμια οικονομία και τις σταθερές τιμές, αν και οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο IEA ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο να αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο Οργανισμός αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό φέτος, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου.

«Ένα ισχυρό οικονομικό πλαίσιο και η πρόβλεψη για πιο σταθερές τιμές αποτελούν παράγοντες κλειδί. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανώς υψηλότερες τιμές και αναταράξεις στο εμπόριο. Κάποιες κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για να περιορίσουν τις πιέσεις τιμών για τους καταναλωτές», ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ο ΙΕΑ.

«Υπάρχει η πιθανότητα αναθεώρησης προς τα κάτω των οικονομικών μας προβλέψεων τους επόμενους λίγους μήνες. Η παγκόσμια οικονομία νιώθει τον αντίκτυπο από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου».

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο στα 77 δολάρια το βαρέλι περίπου, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014, από τότε που ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή τον Ιανουάριο του 2017 κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζει αργότερα αυτό το μήνα για να συζητήσει την πολιτική για την παραγωγή, την ώρα που παρατείνονται οι μειώσεις στη Βενεζουέλα και υπάρχει η προοπτική για νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αργότερα φέτος.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα