arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Επίδομα θέρμανσης 2019: Αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους
CHA000014

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Aλλαγές προωθούνται στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, από τη νέα περίοδο διάθεσης του καυσίμου.

Στόχοι των αλλαγών που προωθούνται είναι:

1 Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος θέρμανσης κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε περιοχές όπου -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο- η προμήθεια και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούν πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20% ή 25%, από 0,16 σε 0,192 ή 0,20 ευρώ ανά αγοραζόμενο λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, και η θέσπιση πρόσθετων κριτηρίων ώστε το επίδομα να δίδεται πιο στοχευμένα σε νοικοκυριά με πραγματική οικονομική αδυναμία κάλυψης της δαπάνης και με αυξημένες ανάγκες για θέρμανση.

2 Να προκαταβάλλεται σημαντικό μέρος από τα ποσά για το επίδομα θέρμανσης σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, και όχι εκ των υστέρων από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους. Με το νέο σύστημα, το επίδομα θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Τα ποσά θα εκταμιεύονται σε μηνιαία βάση ανάλογα με τις ποσότητες πετρελαίου που θα έχει προμηθευτεί ο δικαιούχος.

Δικαιούχοι

1 Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός Σχεδίου Πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

2 Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

3 Μονογονικές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα