arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Airbnb: Θα ισχύει ο «νόμος» της πολυκατοικίας – Μπλόκο στις μισθώσεις βάζουν οι ένοικοι
airbnb 2384737 1280 e1576743718215

Κλειδί για το μέλλον των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών τύπου Airbnb στις πολυκατοικίες θα αποτελούν οι ίδιοι οι κανονισμοί των πολυκατοικιών που θα επιτρέπουν ή θα απαγορεύουν τις μισθώσεις αυτές. Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τοπίου στον χώρο αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές

Ωστόσο πρόκειται για πρόβλεψη που φέρεται να διχάζει τα συναρμόδια υπουργεία. Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζεται η άποψη ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η νομοθέτηση μιας τέτοιας πρόβλεψης καθώς θα οδηγούσε σε γενικευμένη τροποποίηση των κανονισμών των πολυκατοικιών προς την κατεύθυνση του περιορισμού ή και της πλήρους απαγόρευσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών. Αλλωστε υποστηρίζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και σήμερα με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών χωρίς τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών το οποίο προσδοκά ετησίως ένα σταθερό φορολογικό έσοδο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι η πρόβλεψη για μπλοκάρισμα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb όσων ακινήτων μισθώνονται διαδικτυακά χωρίς να διαθέτουν επαληθευμένο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου ΑΜΑ αλλά και χωρίς την αναγραφή του ΑΦΜ του διαχειριστή κάθε ακινήτου κατά την ανάρτηση του καταλύματος στη διαδικτυακά πλατφόρμα.

Από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα προς βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα ώστε αφενός να διαφυλάσσονται η ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας και το κοινωνικό της αποτύπωμα και αφετέρου να μη δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις των επισκεπτών με τους υπόλοιπους χρήστες ιδιοκτήτες ενοίκους των πολυκατοικιών.

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζεται ότι τα διατιθέμενα καταλύματα δεν θα πρέπει να υστερούν ως προς τις παροχές έναντι των αδειοδοτημένων ενοικιαζόμενων δωματίων.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα