arcadianet espa
Enterprise Europe Network
H ανανέωση αποθεμάτων από την λιανική, μπορεί να ζωηρέψει την αγορά ελαιολάδου
olive oil 968657 1280 e1579166331782

Η ανανέωση αποθεµάτων από τη λιανική αγορά µετά το Πάσχα µπορεί να ζωηρέψει την αγορά Αύξηση εξαγωγών στις ΗΠΑ κατά 22% καταγράφει το IOC για την ελληνική παραγωγή.

Μειωµένη είναι η τιµή του ελαιολάδου τις τελευταίες ηµέρες, έχοντας απωλέσει τα 2,50 ευρώ το κιλό στις περιοχές της νότιας Λακωνίας. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ οι τελευταίες πράξεις µε την τιµή αυτή ολοκληρώθηκαν, ενώ πλέον τα νέα συµβόλαια υπογράφονται σε τιµές γύρω από τα 2,40 ευρώ. Από την άλλη η κινητικότητα στην αγορά δείχνει να έχει ζωηρέψει κάπως, ενώ µικρό ενδιαφέρον έχουν δείξει και ιταλικές εταιρείες για τιµές ωστόσο µέχρι τα 2,35 ευρώ το κιλό. Βέβαια να σηµειωθεί ότι η ελαφριά ανάκαµψη που αναµένεται στις τιµές, όπως εξηγούν στην Agrenda οι παραγωγοί, υπολογίζεται να συµβεί την περίοδο που ξεκινά µετά το Πάσχα.

Η κλειστή εστίαση και το πλήγµα που αναµένεται να υποστεί ο τουρισµός της χώρας εξαιτίας της πανδηµίας δεν βοηθούν σε καµία περίπτωση την εξέλιξη των τιµών, δεδοµένου ότι το διάστηµα αυτό συνήθως οι τυποποιητές «µετρούν» τις ανάγκες τους µε βάσει τις εκτιµήσεις και τις κρατήσεις των ξενοδοχείων. Ωστόσο η αυξηµένη κινητικότητα στη λιανική δεν αποκλείεται να ισορροπήσει µέχρι ένα βαθµό τις απώλειες αυτές, αφού ακούγεται πως τα σούπερ µάρκετ έχουν σε µεγάλο βαθµό εξαντλήσει τα αποθέµατά τους και αναµένεται ότι θα προχωρήσουν τις προσεχείς ηµέρες σε ανανέωσή τους.

Συνδυαστικά µε αυτό, υπενθυµίζεται ότι και αλυσίδες λιανικής της Γερµανίας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τα ελληνικά ελαιόλαδα, πλάνο που µένει να επιβεβαιωθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτήν την στιγµή ενέσεις ρευστότητας στην αγορά ελαιολάδου της Πελοποννήσου, προσφέρει κυρίως η Κρήτη, µε τις επιχειρήσεις ελαιολάδου του νησιού, εδώ και αρκετούς µήνες να εξυπηρετούνται κυρίως από τις περιοχές της νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου οι τιµές βρίσκονται σε τιµές πέριξ των 2,20 ευρώ ανά κιλό.

Αυξηµένες κατά 22%

οι εξαγωγές στις ΗΠΑ

Στο 3,2% ανήλθε το µερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ, σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας (IOC) πρόσφατα, µε τις εξαγωγές της χώρας να έχουν αυξηθεί κατά 22%. Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία, οι εισαγωγές στις ΗΠΑ έφτασαν τους 356.138 τόνους ελαιολάδου και πυρηνελαίου σε ένα άλµα 10,5%, συγκριτικά µε την εµπορική περίοδο 2017/18. Για την Ελλάδα, το 78% των εξαγωγών αφορά σε συσκευασµένο και το 22% σε χύµα, µε την συντριπτική πλειοψηφία (93%) να αφορά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πηγή:agronews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα