arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ειδική άδεια ασθένειας σε εργαζομένους ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό και διευκολύνσεις σε γονείς των οποίων τα τέκνα νοσούν
coronavirus 4914026 1280 e1584085166726

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς» ρυθμίζονται τα ακόλουθα θέματα:

1. Καθορίζεται, ειδικά για το έτος 2022, το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία διαμόρφωσης του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομίσθιου, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας (άρθρο 103 ν.4172/2013).

2. α. Αναμορφώνονται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, τα μέτρα διευκόλυνσης των γονέων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 των τέκνων τους.
Συγκεκριμένα, μέχρι την 15η.4.2022 δικαιούνται, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) ημερών:

– να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό,ή

– να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19 (επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων), που χορηγείται για τις τέσσερις (4) πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την πέμπτη (5η) ημέρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης νόμιμης άδειας.

β. Οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

γ. Με υ.α. καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

3.α. Παρέχεται, μέχρι την 15η.4.2022, η δυνατότητα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, δυνάμενο να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα πρωτόκολλα:

– να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ή

– να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.

β. Χορηγείται η ανωτέρω ειδική άδεια επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου, αναγνωρίζεται ως άδεια ασθένειας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.

γ. Με υ.α. δύναται να καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας και την τυχόν παράτασή της.

4. Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού C0VID-19 των γεννημένων έως και την 31η.12.1961 φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

– καθορίζονται με κ.υ.α. ο τρόπος επιβολής του διοικητικού προστίμου, η αρμοδιότητα του οργάνου επιβολής, η προθεσμία καταβολής, ο τρόπος και χρόνος βεβαίωσης του προστίμου, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, η προθεσμία και οι ειδικοί λόγοι και οι συνέπειες της αίτησης ανάκλησης της πράξης επιβολής του.

– προβλέπεται η δυνατότητα του υπόχρεου αναφορικά με την καταβολή του προστίμου, να προσφύγει εναντίον της πράξης επιβολής, ενώπιον των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Αντίστοιχη δυνατότητα προβλέπεται και εναντίον της ρητής απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης ανάκλησης της πράξης επιβολής προστίμου ή της σιωπηρής απόρριψής της.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα