arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Άδεια εργαζόμενων γονέων λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό – Δικαιούχοι, αποδοχές, δηλώσεις, προσδιορισμός του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους
envato 4966947 1920 2 e1596107430776

Με την με Αριθμ.9407/3-2-2022 ΚΥΑ καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου παροχής διευκολύνσεων για γονείς εργαζόμενους στον ιδιω­τικό τομέα λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορωνοϊό COVID -19 σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/ 2020, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 61 του ν. 4886/2022 (Α’12).

Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση:

Άρθρο 1

Έκταση εφαρμογής

Οι ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης αφορούν στην εφαρμογή του άρθρου 16του ν. 4722/2020, όπως αντι­καταστάθηκε από το άρθρο 61 του ν. 4886/2022 (Α’12) και καλύπτει τις περιπτώσεις νόσησης τέκνων από τον κορωνοϊό COVID-19, οι οποίες διαγνώσθηκαν από την έναρξη ισχύος του ν. 4886/2022 (Α’12), ήτοι από την 24η/01/2022.

Άρθρο 2

Δικαιούχοι – Διευκολύνσεις

1. Με το παρόν Κεφάλαιο καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου 16 του ν.4722/2020, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 61 του ν. 4886/2022 (Α’12) και αφορά σε γονείς που ερ­γάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, δικαιούχοι των διευκολύνσεων του ως άνω άρθρου είναι, ανεξαρ­τήτως της προϋπηρεσίας τους, οι εργαζόμενοι με εξαρ­τημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 των τέ­κνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν μέχρι και την Γ’τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μο­νάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελού­μενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία. Το παρόν άρθρο δεν ισχύει σε όσους απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δι­καίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός της Γε­νικής Κυβέρνησης και των επιχειρήσεων του Κεφ. Α’του ν. 3429/2005 (Α’314).

2. Οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργασίμων ημερών.

3. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσεως της εργασίας είτε λόγω των ιδιαίτερων αναγκών φροντίδας που μπορεί να συνεπάγεται η νόσηση ενός παιδιού, κατά την κρίση του γονέα, οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα, έως πέντε (5) εργασίμων ημερών, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων από κορωνοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις (4) πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την πέμπτη (5η) ημέ­ρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

4. Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

5. Η άδεια χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποια­δήποτε άλλη άδεια.

6. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γο­νέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο έτερος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, σύμ­φωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας. Εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρε­ωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την πε­ρίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

7. Η άδεια δεν δύναται να χορηγείται σε περίπτωση που η σύμβαση εργασίας του άλλου γονέα τεθεί σε ανα­στολή.

8. Σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης ή γέννησης τέ­κνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια, εκτός εάν συμφωνήσουν διαφορετικά.

9. Σε περίπτωση νόσησης άλλου τέκνου, η άδεια δύναται αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα.

10. Κατά τα λοιπά, η άδεια χορηγείται ανεξάρτητα από άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 στην αγορά εργα­σίας. Επίσης, η άδεια αυτή δεν επιτρέπεται να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

συνέχεια του άρθρου εδώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα