arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Μόνο με ζωικό κεφάλαιο δυνατή η ενεργοποίηση τσεκ σε ορεινό βοσκοτόπι
mountains gb8a025219 1280 e1639565300388

Το τέλος της ενεργοποίησης επιδοτήσεων από βοσκοτόπια που δεν συντηρούν ζώα και εν προκειµένω την αύξηση των µοναδιαίων δικαιωµάτων των πραγµατικών κτηνοτρόφων, βάζει και επίσηµα το τελικό κείµενο της ΚΑΠ, αλλάζοντας τον ορισµό των βοσκότοπων σε διατήρηση. Πλέον σε αυτά, θα πρέπει να διατηρείται από το 2023 ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο (2 αιγοπρόβατα/10 στρ.).

Αποκλειστικά και μόνο με το αναλογούν ζωικό  κεφάλαιο είναι δυνατή η ενεργοποίηση τσεκ  σε ορεινά βοσκοτόπια

Σηµειώνεται πως από τα 14,7 εκατ. στρέµµατα που δηλώνονται σήµερα στο ΟΣ∆Ε, διαθέσιµα πλέον είναι 18 εκατ., ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως το ζωικό κεφάλαιο της χώρας δικαιολογεί τη χρήση µόλις 11 εκατ. στρεµµάτων κάτι που θα φανεί και µόλις ισχύσει ο νέος κανονισµός. Αυτό σηµαίνει ότι τα υπόλοιπα στρέµµατα «µένουν» κάβα και δηµιουργούν ένα σπουδαίο δυναµικό ανάπτυξης για τη χώρα καθώς θα είναι διαθέσιµα για νεοεισερχόµενους κτηνοτρόφους µέσω του Εθνικού Αποθέµατος. Φυσικά µένει να φανεί και ο τρόπος εφαρµογής του νέου ορισµού µέσα από τις σχετικές αποφάσεις που θα εκδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣ∆Ε του 2023, µε τους έχοντες γνώση των πραγµάτων πάντως να αναφέρουν στην Agrenda πως πλέον µε αυτόν τον όρο θα πάψει οριστικά η πληρωµή δικαιωµάτων σε βοσκότοπους χωρίς ζώα. Αναλυτικά οι δύο νέοι ορισµοί για τα επιλέξιµα βοσκοτόπια έχουν ως εξής:

  • Για τους βοσκότοπους ως διατήρηση νοείται η ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/εκτάριο (2 αιγοπρόβατα/10 στρ.).
  • Ως βοσκότοπος σε παραγωγή θα νοείται η διατήρηση ζωικού κεφαλαίου τουλάχιστον 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο (5 αιγοπρόβατα/ 10 στρ.).

Φυσικά, οι ίδιες πηγές, λένε πως νέα ΚΑΠ χωρίς διαχειριστικά σχέδια βόσκησης «είναι σαν να κοπανάς σε τοίχο». Καταρχήν, υπάρχει µεγάλη δυσκολία στην εφαρµογή των δράσεων του νέου πρασινίσµατος από τους κτηνοτρόφους. Πώς ακριβώς, ένας κτηνοτρόφος που του έχει κατανεµηθεί βοσκότοπος χιλιόµετρα µακριά από την εκµετάλλευσή του µε την τεχνική λύση θα ασκήσει σε αυτόν περιβαλλοντικά ορθή πρακτική για να πληρωθεί το έξτρα πριµ, είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν οι αρµόδιες αρχές.

Ένα επιπλέον τσεκ η αναδιανεµητική ενίσχυση

Η αναδιανεµητική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους στη νέα ΚΑΠ ουσιαστικά είναι ένα επιπλέον τσεκ όπως φαίνεται παρακάτω:

  • Ενιαία Περιφερειακή Αξία ∆ικαιώµατος το 2026: 17,6 ευρώ το στρέµµα
  • Αναδιανεµητική ενίσχυση σε βοσκοτόπια: 17,7 ευρώ το στρέµµα. Για τη λήψη της ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να δηλώνει µόνο βοσκότοπο 10-170 στρέµµατα. Αν δηλώνει επιπλέον αροτραίες ή δενδρώδεις καλλιέργειες µπαίνουν επιπλέον φίλτρα. Σε αυτήν την περίπτωση κάθε στρέµµα αροτραίας καλλιέργειας θα µετράει για 1,55 ισοδύναµα στρέµµατα και κάθε στρέµµα µόνιµης θα µετράει για 4,25 ισοδύναµα στρέµµατα. ∆ηλαδή ένας κτηνοτρόφος µε 100 στρέµµατα βοσκότοπο και 20 στρέµµατα ελιά (δηλαδή 85 ισοδύναµα στρέµµατα) δεν θα δικαιούται αναδιανεµητική  γιατί ξεπερνάει τα 170 ισοδύναµα στρέµµατα. Αυτή η εξίσωση είναι πολύ χρήσιµο να την γνωρίζουν οι 120.000 παραγωγοί που δραστηριοποιούνται σε βοσκοτόπια και άλλες αγρονοµικές περιφέρειες (τα στοιχεία προέρχονται από το στρατηγικό σχέδιο) όταν θα πάνε να κάνουν δήλωση ΟΣ∆Ε το 2023, γιατί έτσι τα χρήµατα που µπορεί να χάσουν είναι σηµαντικά.

Πηγή:agronews.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα