arcadianet espa
Enterprise Europe Network
Ποιοι θα πληρώνουν φόρο πριν υποβάλουν φορολογική δήλωση
income tax g3a0354060 1280 e1649754558740

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα μπορεί να προχωρεί στην επιβολή φόρου πριν φθάσει η ώρα υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και της φορολογικής δήλωσης.

Διάταξη που αποτρέπει τη φοροδιαφυγή που συντελείται από εποχικές επιχειρήσεις περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Με την εν λόγω διάταξη παρέχεται η δυνατότητα ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου. Με απλά λόγια, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα μπορεί να προχωρεί στην επιβολή φόρου πριν φθάσει η ώρα υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, σε περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές, νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις), ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σε εξαιρετικές περιστάσεις ο προσδιορισμός του φόρου μπορεί να γίνει από τη φορολογική διοίκηση με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει και πριν από την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης (ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου). Εξαιρετικές περιστάσεις συντρέχουν εάν:

-Η δραστηριότητα του φορολογουμένου είναι εποχική, ασκείται από επιχείρηση που έχει συσταθεί την τελευταία τριετία και υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, όπως ενδεικτικά η μη υποβολή δηλώσεων.

-Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η πράξη προσδιορισμού φόρου συνοδεύεται από εντολή ελέγχου, με βάση την οποία εκδίδεται διορθωτικός προσδιορισμός φόρου εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου. Ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει κατά της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου απευθείας ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, χωρίς να απαιτείται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής. Ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι προσφεύγουν πρώτα στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στην περίπτωση αυτή μπορούν να προσφύγουν απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα